Premijer Tuzlanskog kantona o visokim platama i uzimanju mita: Čovjek je nemoćan!

Spread the love
Menprom

Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona, na novogodišnjoj pres-konferenciji je, komentarišući spisak najplaćenijih državnih funkcionera, kazao da je njegova plata četvrta po visini u Tuzlanskom kantonu kada su u pitanju državni organi.

Reha Centar

Kantonalni premijer je rekao da veću platu od njega imaju predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, predsjednik Kantonalnog suda i glavni kantonalni tužilac.

Grabežljivost

– Nisam to zorno pogledao, ali zgrožen sam. Meni su rekli da ima plata od 40.000 maraka do tih šest-sedam. To samo može deprimirajuće djelovati na sve nas, koji živimo neki bolje, neki slabije. U principu treba živjeti u skladu sa onim platama koje su realan odnos stanja u društvu, a nikako želje i potrebe ili grabežljivosti. Očekujem odlučnu akciju svih relevantnih faktora. Kada je u pitanju ova vlada, mi ćemo sve ono što se zove javna preduzeća staviti pod lupu i konačno s tim završiti, kazao je Čaušević.

No, da premijer nije u pravu kada su u pitanju visine plata, pokazuje i dokument iz Porezne uprave Federacije. Naime, Enver Ćosićkić, direktor Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d, u aprilu je imao platu 6.711 maraka. Iako nisu u direktnoj nadležnosti Vlade TK-a, Said Gazibegović, direktor Javne zdravstvene ustanove Opća bolnica “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica i premijerov zemljak, prima platu 6.624 marke, dok Azim Arslanagić, zaposlenik Centralnog grijanja Tuzla, prima platu od 6.982 marke.

Premijer je govorio i o nedavnom hapšenju federalnog zastupnika Midhata Osmanovića i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a Velida Torića, kojima je određen pritvor zbog uzimanja mita. Upitali smo ga da li je ranije bilo sličnih slučajeva, jer se često govori da se od građana uzimaju desetine hiljada maraka kako bi se zaposlili u Termoelektrani Tuzla, Univerzitetsko-kliničkom centru, MUP-u…

Sve sam čuo

– Što se tiče ove vlade, od srca pozdravljamo sve aktivnosti i očekujemo njihov nastavak. To je jedino što daje volju i nama i građanima i svim onim koji ovo gledaju i čuju kao i vi. Ja sam isto to čuo, ali čovjek je nemoćan. Ovdje je urađeno to što jeste. Sve što treba provjeriti, neka organi rade. Što se tiče nas, mi stojimo iza toga i mi ćemo podržati svaku od tih aktivnosti, kazao je Čaušević.

(oslobođenje.ba)

Komentari

Komentara