Premijer Gutić održao sastanak sa predstavnicima Sindikata solidarnosti

Menprom

Sumiranje informacija vezanih za problematiku privrednih društava čiji su radnici okupljeni u Sindikatu Solidarnost bio je povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra industrije, energetike i rudarstva Srđana Mićanovića, ministra pravosuđa i uprave Jovana Stojanovića, ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Hasana Fehratovića i ministra rada, socijalne politike i povratka Admira Huskanovića sa sindikalistima.

Reha Centar

Nakon što su informisani o pojedinačnim problemima privrednih društava „Poliolchem“, „Dita“, „Livnica čelika“ Tuzla, „Resod Guming“, FO „Aida“ „Tuzla Kvarc“, „Gredelj Revom“, „Grafopak“, „Koka Produkt“ i „Koopretiva“ Lukavica, premijer Gutić i resorni ministri upoznali su predstavnike radnika sa onim što je, u cilju rješavanja, poduzelaVlada Tuzlanskog kantona u ovom sazivu.

„Vlada Tuzlanskog kantona je za tri mjeseca otvorila nekoliko problema i počela ih rješavati. To su sistemski procesi ali su već napravljeni pomaci u odnosu na ranije stanje“, rekao je ovom prilikom premijer Gutić dodajući da su među njima i penzionisanje 150 radnika FO „Aida“ i dogovor o zakupu fabričkog prostora i angažmana radnika sa firmom „Intral BH“ kao i tri miliona KM poticajnih sredstava za nova zapošljavanja.

SINDIKAT SOLIDARNOSTI

Također je, prema riječima premijera Gutića, otvoren predstečajni postupak u Livnici i radnici vraćeni u matično preduzeće iz naknadno osnovane firme “Bosnia Valves” te pokrenuto finansiranje naknadne diobe nad imovinom stečajnog dužnika „Resod-Gumnig” d.d. Tuzla.

Među procesima koji su započeti u cilju rješavanja akutnih problema privrede Tuzlanskog kantona, rečeno je ovom prilikom, su i incijative o izmjenama Zakona o stečaju i Zakona o uvezivanju radnog staža i „otkočen“ proces u preduzeću „Tuzla Kvarc“.

Još jednom naglasivši da su vrata Vlade Tuzlanskog kantona otvorena za  saradnju bez pritisaka, premijer Gutić je kazao da je zajednički cilj traženje najboljeg rješenja.

Odjeljenje za informisanje

aktuelno.ba

Komentari

Komentara