Predstavljena knjiga „Ružičasto sunce i plavi mjesec“, Evite Bojkovac

Spread the love
Rental Travel

Danas je u Biblioteci „Derviš Sušić“ predstavljena knjiga „Ružičasto sunce i plavi mjesec“, Evite Bojkovac iz Dervente . O stvaralaštvu ove talentirane učenice govorili su profesorica Draženka Dervišević, recenzent i književnik Ranko Preradović, te njen otac Vito Bojkovac, kao najveća podrška.

Reha Centar

Nije prošla ni puna godina, a Evita nam se već predstavlja sa četiri ciklusa novih pjesama u njenom već prepoznatljivom stilu.

Evita je rođena 2005. godine, učenica je Osnovne škole “19. April”, a osim što piše pjesme, pohađa i osnovnu muzičku školu, odsjek klavir.

Književnik Ranko Preradović ističe da se ovdje radi o zaista talentiranoj pjesnikinji, koja je vrlo talentirana i posjeduje širinu koju djeca njenog uzrasta nemaju.

– Sve teme o kojma Evita piše, dolaze iz njenog životnog vidika i to je ono što je najznačajnije. Nadam se da će se iz širokog interesovanja  ove posebne djevojčice, jer se bavi slikarstvom, muzikom, te poezijom, izrasti jedno novo značajno književno ime, kazao je Preradović.

Prošle godine promovisala je i svoju prvu zbirku pjesama pod nazivom “Leptirova čajanka”, koja se sastoji iz pet ciklusa, za koje je uradila i zanimljive ilustracije.

Evita je dobitnica više priznanja i nagrada na konkursima za likovno stvaralaštvo, imala je više samostalnih izložbi, od kojih veoma zapažene u Derventi i Tuzli. Pjesme i crteži objavljivani su u raznim časopisima šireg regiona.

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla

aktuelno.ba

Komentari

Komentara