Predstavljena knjiga „Kroz prstohvat cimeta“ Aleksandre Mihajlović

Spread the love
Rental Travel

Sinoć je Biblioteka bila domaćin promociji knjige „Kroz prstohvat cimeta“, beograđanke Aleksandre Mihajlović. O romanu je pored autorice, govorila i Anja Ivačković, profesorica španskog jezika i književnosti.

Reha Centar

Roman „Kroz prstohvat cimeta“ prati, paralelno dvije priče kroz ispovijedi četiri  glavna lika. Jedna je savremena. U njoj su dva para blizanaca. Druga je priča iz posljednje decenije dinastije Obrenović ispričana kroz pisma „najlepše evropske kraljice“ toga vremena, „kraljice od rudnika“, Natalije Obrenović.

Aleksandra Mihajlović rođena je 1969. u Beogradu. Završila je Opštu i srpsku književnost sa srpskim jezikom na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde pohađa doktorske studije. Profesor je srpske književnosti i jezika u gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu.

Bavi se proučavanjem srpske književnosti u kontekstu svjetske književne baštine, slovenskom i grčkom mitologijom, kao i španskim jezikom i književnošću. Studije su joj objavljene u domaćim i stranim časopisima. Posebno polje interesovanja joj je poezija, koju objavljuje u periodici, zastupljena je u mnogim savremenim zbornicima, a pjesme su joj prevedene na makedonski jezik. Učesnik je brojnih domaćih međunarodnih kongresa i skupova (Kongresa Saveza slavističkih društava Srbije i Međunarodnog naučnog skupa u Sarajevu) i književnih kolonija – Književna kolonija na Pagu, u Biogradu na Moru, Rijeci i koloniji povodom osam vijekova manastira Mileševa. Godine 2009. organizovala je koloniju posvećenu mladim šekspirolozima, a vodila je više turističkih i edukativnih programa u Evropi i Americi. Prvi roman „Zapričavanje. Zavaravanje. Zavarivanje.“ objavila je 2012. godine.

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara