Predstavljena knjiga „Geometrija srca“ profesora Omera Mešića

Spread the love
Menprom

U prepunoj sali Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla predstavljena je  knjiga „Geometrija srca“, tuzlanskog profesora matematike i fizike Omera Mešića.  O ovom književnom djelu govorili su: Nihad Mešić – River, književnik i profesori bosanskog jezika i književnosti, Azra Softić i  Sadik Ibrahimović, a veče je pratnjom na gitari uljepšao muzičar Edin Maglić.

Reha Centar

Knjiga “Geometrija srca” Omera Mešića u izdanju “Bosanske riječi” predstavlja čudesno putovanje snovima i događajima u Bosni i Hercegovini tokom dvadesetog i početkom dvadesetprvog vijeka. S obzirom na porodičnu povezanost potpisnika ovih redova i autora, teško je zadržati emotivni odmak neophodan za neku vrstu objektivne procjene napisanog djela.

Profesor Sadik Ibrahimović, kazao je da je ovo višeslojno književni tekst koji se opire svakoj žanrovskoj determinaciji i kao takav može se čitati na različite načine.

Geometrija srca

  • S obzirom na obilje tema i motiva koje ova knjiga tematizira teško ju je situirati u određeni kontekst a što sve skupa zorno svjedoči da je riječ o autoru vanredne erduicije i širokih znanja i interesa, ističe profesor Ibrahimović.

O ovom djelu govorio je i tuzlanski književnik Nihad Mešić – River koji kaže da autor u svom djelu, pored ostalih,  opisuje lica, stvari i događaje koji su mu  bliski.

  • Kad govori o svom ocu, majci ili tetki, radi se o mom amidži, strini i tetki. Stoga i ovaj osvrt ima dodatnu emotivnu notu. Od Visokog do Sarajeva, od Tuzle do Beograda, od Hercegovine do Bosne i natrag, u ovom, kratkom, ali emocijama nabijenom i vrlo dobro napisanom, romanu, Omer Mešić javlja se prvi put kao autor literarnog djela i hvala mu što nas je počastio njime. Nadam se da će nas opet ovako obradovati uskoro, riječi su Nihada Mešića.

Geometrija srca

Profesorica Azra Softić kazala je da Omer Mešić uvodi na jedinstven način emocije u egzaktne oblasti, pa njegova geometrija srca osvaja čitatelja.

  • Po mom mišljenju, ne samo nostalgičnim sjećanjima na vremena kad smo bili mladi i slušali Bitlse, nego i zrelim razmišljanjima i rečenicama o roditeljima, djeci, životu, bolestima, ljubavi. Prijateljstvu, školovanju, učenju i podučavanju, porodici, prirodi, smrti i svemu onome što čini život, kazala je profesorica Softić.

Na kraju ove divne večeri prisutnima se obratio sam autor koji je kazao nešto o samom naslovu knjige.

  • Mnogi su tim naslovom pomalo zatečeni. Jedan mi je prijatelj inače kolega, matematičar čak i rekao, zašto ne kvadratura srca, u smislu određivanja površine srca, kao što u matematici postoji kvadratura kruga. To ovdje naravno ne može jer to naprosto nije to. Nije ovdje govor o srcu kao objektu, organu ljudskom. Nije to srce naša pumpa koja nas održava u životu. Ovo srce je ustvari duša, a mi o duši ne znamo da je ona Božija iskra u nama. To je Božiji emr, tajna koju niko i nikad neće i ne može spoznati. Zato je ona izvan prostora i vremena i nema mogućnosti pristupiti joj sa stanovišta bilo kakve geometrije, kazao je autor profesor Omer Mešić.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara