Predstave Ježeva kućica i Bosanska kraljica u subotu na sceni Teatra kabare Tuzla

Spread the love
Rental Travel

Repertoarski program ‘’Subotom u Teatar kabare Tuzla’’ nastaviće se izvođenjem predstave za djecu ‘’Ježeva kućica’’ Branka Ćopića u 12 sati i obilježavanjem Dana državnosti BiH 2018. predstavom ‘’Bosanska kraljica’’ autorice Marice Petrović koja će se odigrati s početkom u 19 30 na sceni Teatra kabare Tuzla 24.11.2018.

Reha Centar

‘’Ježeva kućica’’ je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla za koju dramatizaciju, adaptaciju teksta i režiju potpisuje Damir Altumbabić. Asistent režije: Emina Goletić. U predstavi igraju: Ermin Avdić, Sadika Kahrimanović, Damir Altumbabić, Emina Goletić, Irfan Kasumović i Jasmina Ibrahimović.

Scenografija: Suad Avdagić / Kostim: Šefika Hukić / Maske: Siniša Udovičić / Muzika za songove: Benko Marjanović / Crteži na plakatu i afiši: Elma Fazlić / Dizajn zvuka i svjetla: Nermin Brković

Višestruko nagrađivana monodrama ‘’Bosanska kraljica’’ urađena je u suradnji Teatra kabare Tuzla i Matice hrvatske Tuzla te Studentskom scenom pri Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Režiju potpisuje Vlado Kerošević. Posjeduje Preporuku Pedagoškog zavoda Tuzla i saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke za realizaciju predstave višim razredima osnovnih škola i učenicima srednjih škola.

Plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Ta intertekstualnost, sinkrazija i sveukupna opsjednutost ženom-heroinom koja nije usko viđena, nego svevremenski prisutna, s elementima od iskonske pramajke do suvremene žene što je vidimo kako putuje i danas, u našem stoljeću, na europskim i svjetskim drumovima koji vode iz Bosne, prema metaforičnom nebu – sanjanom miru i ravnoteži.

Pitanje koja postavlja ova predstava je: može li Katarina Kosača danas biti uzor? Treba li nam, u današnjem dobu jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put na kojem smo svi jednaki, po zemlji na kojoj smo rođeni? Je li povijest učiteljica života i jesu li povijesne osobe mogući uzori?

Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih festivala kako takmičarskih tako i revijalnih i za ostvarenje lika Katarine, Ivana Milosavljević je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija, nagradom Kesten za ostvarenje lika Katarine Kosače na II KESTENBURG Festivalu, Banja Luka (BiH), 2017. god. Predstava je ujedno ostvarila niz zapaženih gostovanja u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te je do sada imala 30 izvođenja.

Uloga Katarine Kosače: Ivana Milosavljević / Režija: Vlado Kerošević

Asistent režije: Jasmina Čelebić-Tanović / Suradnik na Tehnici glasa: Lejla Teskeredžić

Suradnik na Scenskom pokretu: Baisa Bakin / Suradnik u radu na songovima: Dario Antunović / Svjetlo: Nermin Brković / Design plakata, afiše, fotografija: Boris Pejić

Prijevod oporuke: Alen Matošević ULAZ BESPLATAN

Cijena ulaznice predstave za djecu u slobodnoj prodaji je 5 KM. Sve informacije i rezervacije karata možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Molimo cijenjenu publiku da na vrijeme preuzmu svoje rezervisane ulaznice 30 minuta prije početka predstave, u suprotnom organizator ima za pravo da ih distribuira dalje.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara