Predsjednik Čada poginuo u sukobima s pobunjenicima

Spread the love
Menprom

 Predsjednik afričke države Čad Idriss Deby poginuo je u sukobima s pobunjenicima na sjeveru zemlje tokom vikenda, objavila je vojska na državnoj TV.

Reha Centar

U ponedjeljak su privremeni rezultati izbora 11. aprila predviđali da će osvojiti šesti mandat s 80 posto glasova, prenosi BBC.

Vlada i parlament su raspušteni. Vojno vijeće vladaće narednih 18 mjeseci. Deby je bio jedan od najdugovječnijih državnih čelnika u Africi. Prvi put je na vlast došao u oružanom ustanku 1990.

Za vikend je otišao na prvu liniju fronta da posjeti trupe koje se bore protiv pobunjenika kojima je sjedište preko granice u Libiji.

Pobunjenici, iz grupe koja sebe naziva Fact (Front za promjene i jedinstvo u Čadu), napali su granični prelaz na dan izbora. Krenuli su prema glavnom gradu N'Djameni.

Sukobi s vojskom počeli su u subotu. General vojske rekao je novinskoj agenciji Reuters da je 300 pobunjenika ubijeno, a 150 zarobljeno. Pet vladinih vojnika je ubijeno, a 36 ranjeno. Brojke zasad nije moguće potvrditi.

Deby je bio dugogodišnji saveznik Francuske i drugih zapadnih sila. Međutim, nezadovoljstvo njegovom vladavinom je sve više raslo zbog upravljanja naftnim rezervama zemlje.

Fena

Komentari

Komentara