Požar na planini Čvrsnica se širi

Spread the love
Rental Travel

Iz Civilne zaštita općine Jablanica stiglo je upozorenje kako se požarna linija u jednom dijelu planine Čvrsnica proširila, te su zatražili djelovanje helikoptera.

Reha Centar

“Promatrač koji sa grupom planinara izviđa područje požarišta, u srijedu navečer oko 21 sat javio je da se požarna linija u jednom dijelu proširila iznad kotline u kojoj je planirana akcija gašenja. Stoga iz CZ-e traže da djeluje helikopter u nekoliko navrata kako bi neutralizirao te tačke uz pomoć ljudi koji će biti na terenu.

Danas će helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prevesti ljudstvo u dubinu Čvrsnice kako bi oni tako prokrčili protivpožarni put i presjekli put vatri. Oni će tako spriječiti da se požar proširi na područja bogata borovom šumom.

Dok vatrogasci nadljudskim naporima gase brojne požare, postaje sve jasnije da je postalo neophodno da Bosna i Hercegovina nabavi protivpožarnu avijaciju. O tome se, nažalost u parlamentima BiH uopće ne govori.

Kada je u pitanju Konjic, jučer je ugašen požar na području Ljesovine. Međutim, nedaleko od ugašenog požara (oko 1 kilometar sjeverno) primijećena su dva nova požara na području između Ljesovine i planine “Viljak”.

Gori bukova i hrastova šuma, na nepristupačnom terenu. Vatrogasci s pripadnicima Šumarstva “Prenj” i lokalnim šumarom, brentačama, grabljama i drugim alatkama pokušavaju spriječiti širenje požara.

Požar u području Ljesovine i jutros je aktivan. Površina koju je požar zahvatio teško je procijeniti zbog nepreglednosti terena, ali se pretpostavlja da se radi o više hektara. Pripadnici PVJ Konjic i Šumarstva “Prenj” su u gašenju požara ostali do kasno u noć i danas će biti angažirani na gašenju tog požara.

BHRT

Komentari

Komentara

Posted In: