Potvrđena optužnica protiv Damira Dojčinovića (43) i Dine Menzilovića (51)

Spread the love
Menprom

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Damira Dojčinovića (43) iz Mostara i  Dine Menzilovića (51) iz Zenice (nastanjen u Sarajevu). Dojčinoviću i Menziloviću se na teret stavlja da su kao saučesnici počinili dva razbojništva i  produženo krivično djelo teška krađa. Također, Dojčinović je optužen i za krivično djelo nasilničko ponašanje počinjeno u sticaju sa teškim tjelesnim povredama, dok se Menzilović tereti i za krivično djelo dogovaranje krivičnog djela.

Reha Centar

 Postoji osnovana sumnja da su pomenuti  krajem septembra 2021. godine sa maskama na licima ušli u poslovnicu jedne mikrokreditne organizacije u Srebreniku, te  pod prijetnjom upotrebe pištolja od radnika uzeli nešto više od 5.000 KM i pobjegli.  Također, Dojčinović i Menzilović su osumnjičeni da su krajem oktobra 2021. godine sa maskama na licima ušli u jednu zlatarsku radnju u Srebreniku, prodavačicu zatvorili u toalet, nakon čega su iz radnje uzeli veću količinu zlatnog nakita u vrijednosti od oko 130.000 KM.

 Osumnjičeni su i  da su krajem oktobra 2021. godine  provalili u jednu porodičnu kuću u Srebreniku, i od vlasnika otuđili zlatni nakit u vrijednosti od oko 23.000 KM, a nakon toga iz garaže otuđili  automobil „VW golf“  u vrijednosti od oko 5.000 KM.

 Dojčinović se tereti i da je u decembru 2021. godine došao do porodične kuće u Jablanici u kojoj je bio bračni par, te kada je muškarac otvorio vrata na njega je ispalio dva hica iz pištolja  i promašio. Kada su muž i supruga počeli bježati u unutrašnjost kuće,  ispalio je još nekoliko hitaca i muškarca pogodio sa dva hica u potkoljenicu lijeve noge i nanio mu teške tjelesne povrede.

 Menziloviću se na teret stavlja i da je u decembru 2021. godine  u Sarajevu sa dvije osobe dogovarao da počine krivično djelo teška krađa vrijednog zlatnog nakita.  

 Kantonalnom sudu Tuzla je predloženo da se optuženima produži mjera pritvora.

 Podsjećamo, Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je u saradnji sa Tužilaštvom TK provodio višemjesečnu istragu u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih djela, te su po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, uz podršku MUP-ova KS i HNK, izvršeni pretresi na području Sarajeva i Mostara, te  su osumnjičeni  u decembru 2021. godine i lišeni slobode, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Komentari

Komentara