Potpisan Protokol o početku radova na restauraciji Behram-begove džamije u Tuzli

Spread the love
Menprom

U srijedu 8. avgusta u Sarajevu je svečano potpisan Protokol o primopredaji gradilišta, odnosno početku radova na realizaciji projekta restauracije Behram-begove džamije u Tuzli, restauracije Ferhad-begove džamije u Tešnju i dovršetku radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije u Mrkonjić-Gradu.

Reha Centar

Sredstva za obnovu džamija u vrijednosti 4,5 miliona KM osigurala je Vakufska direkcija IZ u BiH putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Sve tri džamije su nacionalni spomenici BiH.

U ime Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Protokol je potpisao predsjednik IO ovog medžlisa Hasan-ef. Spahić.Potpisnici protokola su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske, Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, izvođača radova i medžlisa Islamske zajednice Tuzla, Tešanj i Mrkonjić-Grad.

 

Atik /Behram-begova (Šarena) džamija je sagrađena na manjem brijegu na mjestu nestalog srednjovjekovnog grada, i dominira okolinom.

Nije poznato kada je tačno prvobitno izgrađena ova džamija i ko ju je utemeljio. Prema najstarijim poznatim izvorima, podignuta je nešto poslije 1553. godine, vjerovatno za potrebe vojske. Ta prvobitno sazidana džamija je nestala u požaru 1871. godine. 1888. godine sagrađena je potpuno nova džamija na istom mjestu.

aktuelno.ba / MIZ Tuzla

Komentari

Komentara