Posjeta turskih privrednika prilika za jačanje postojeće i otvaranje nove poslovne saradnje

Spread the love
Menprom

Buduća saradnja i realizacija zajedničkih projekata bili su tema današnjeg sastanka delegacije od 25 privrednika privredne komore iz turskog grada Van s privrednicima i članovima Vlade Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

kpktz-turska-delegacija-01-23-09-2016_800x535

„Bosna i Hercegovina sa Turskom ima veliki obim privredne saradnje, a u Tuzlanskom kantonu je ta saradnja najveća. Ovdje imamo i najveći broj turskih privrednika, ali mi time nismo zadovoljni jer smo sigurni da trebamo, možemo, a i imamo prostora za mnogo više“ izjavio je ovom prilikom premijer Gutić ističući političku, poslovnu, ali i ukupnu društvenu stabilnost, te napredak koji bilježi privreda u Tuzlanskom kantonu, kao osnove za dalju nadgradnju. „Tuzlanski kanton bilježi rast industrijske proizvodnje od oko 6%, pokrivenost uvoza izvozom 99%, a dokaz naših prijateljskih odnosa i stabilizacije prilika je ekspanzija trenutne saradnje sa turskim privrednicima“, zaključio je premijer Gutić.

Nermin Hodžić

Ministar razvoja i poduzetništva TK-a Nermin Hodžić kazao je da današnja posjeta koju je organizovalo Tursko-bosanskohercegovačko udruženje privrednika – TUBSIAD, predstavlja početak dobre saradnje između privreda TK-a i Republike Turske.

„Turska fondacija BIGMEV ponudila posjetu privrednicima s područja našeg kantona Republici Turskoj, te učešće na sajmu poljoprivrede i metalske industrije, a to je prilika da privrednici Tuzlanskog kantona pokažu čime privreda ovog kantona raspolaže i s kakvim proizvodima može učestvovati na turskom tržištu“ rekao je ministar Hodžić i podsjetio na uspostavljenu saradnju Turske i Međunarodnog aerodroma Tuzla, kojom je otvorena nova epoha saradnje. „Mi očekujemo da postojeća saradnja i razmjena dobara doprinese daljem porastu razmjene proizvoda, što će doprinijeti konkurentnosti na tržištu“ dodao je Hodžić.

turska delegacija

Predsjednik Privredne komore grada Van Necdet Takva naglašava da je ovaj grad po broju stanovnika na 19. mjestu, a po površini na šestom mjestu u Turskoj i da regija iz koje dolaze odgovara veličini cijele BiH.

„Upoznati smo o situaciji koju je BiH prošla tokom devedesetih godina i danas smo tu kako se slične stvari ne bi ponavljale. Također tu smo s ciljem poboljšanja ekonomskih odnosa između ove dvije zemlje i u svrhu poboljšanja bosanskohercegovačke ekonomije“, kazao je Takva i izrazio očekivanje da će, ukoliko Vlada Tuzlanskog kantona nastavi ovakav rad i odnos prema privrednicima, ekonomski rast, umjesto  6%, uskoro biti veći i od 10%.  On ističe da se zbog mnogih sličnosti mogu naći projekti i poslovne ideje koje se u budućnosti mogu zajednički realizirati.

Poljoprivrednik Salih Kihić iz Čelića bavi se proizvodnjom suhih šljiva i kaže da ima „mini fabriku“ za sušenje šljiva, za koje nema adekvatno tržište. Na ovom druženju privrednika očekuje podršku Turske, ali i vlasti BiH, koje bi trebale pomoći u pronalasku tržišta za naše autohtone proizvode.

aronija

aronija

aktuelno.ba

Komentari

Komentara