Podrška Misije OSCE-a u BiH novom rukovodstvu VSTV-a BiH

Spread the love
Rental Travel

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec posjetila je danas predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halila Lagumdžiju i potpredsjednice Biljanu Simeunović i Sanelu Gorušanović-Butigan kojima je čestitala na preuzimanju odgovornih pozicija u teškom momentu, ali je naglasila da se ovo vrijeme može posmatrati i kao vrijeme izvanrednih mogućnosti u kontekstu kretanja Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

Reha Centar

Također je naglasila da je veoma važno da novo rukovodstvo institucije predstavlja pozitivan primjer liderstva koje pokazuje da može nezavisno i efikasno raditi svoj posao. S obzirom na prioritete koji su predstavili predsjednik Lagumdžija i potpredsjednice Simeunović i Gorušanović-Butigan, ambasadorica Kavalec je istakla da VSTV BiH može računati na podršku kako bi realizirali prioritete i ostvarili ciljeve u radu.

Lagumdžija se zahvalio na dosadašnjoj podršci i saradnji Misije OSCE-a u BiH s VSTV-om BiH i drugim pravosudnim institucijama. Također je istakao namjeru da se u narednom periodu traže praktični odgovori za eliminisanje slabosti institucije i pravosudnog sistema, kao i želju da se kroz unapređenu transparentnost istaknu pozitivni primjeri u funkcionisanju sistema. Posebno je istakao pitanje povjerenja javnosti u VSTV-a BiH i pravosudni sistem, kao i važnost brzog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH.

Potpredsjednica Simeunović je fokus stavila na Treći izvještaj OSCE-a BiH o odgovoru pravosuđa na korupciju, „sindrom nekažnjivosti“ pozdravljajući navedeni izvještaj, te dajući osvrt na pojedine njegove nalaze.

Potpredsjednica Gorušanović-Butigan se zahvalila na današnjoj posjeti ambasadorice Kavalec izražavajući uvjerenje da posjeta predstavlja i vrstu podrške Misije OSCE-a u BiH novom rukovodstvu VSTV-a BiH. Također je upoznala ambasadoricu sa suštinom Reformskog programa VSTV-a BiH čije usvajanje je planirano za narednu sjednicu VSTV-a BiH i koje je pri definisanju prioritetnih oblasti djelovanja vodilo računa o nalazima izvještaja međunarodnih stručnjaka u oblasti vladavine prava, saopćeno je iz VSTV BiH. 

Fena

Komentari

Komentara