Piratstvo: Gasi se najpoznatija stranica za skidanje pjesama s YouTubea

Spread the love
Rental Travel

Navike ilegalnog skidanje pjesama tokom godina su se promijenile te su milioni ljudi, umjesto torrenta i brojnih piratskih stranica, pjesme počeli skidati direktno s YouTubea, a diskografi ovakav način piratstva, tzv. stream ripping smatraju opasnijim od klasičnih piratskih stranica za (ilegalno) skidanje pjesama.

Reha Centar

Na YouTubeu, naravno, ne postoji opcija skidanja pjesama iz videozapisa jer se na taj način krše, ne samo pravila ovog Googleovog servisa, već i autorska prava glazbenika, već su na internetu dostupne stranice koje omogućuju jednostavno konvertiranjevideozapisa s YouTubea u MP3 format.

Najpoznatija takva stranica je YouTube-MP3 – još prošle godine grupe za autorska prava predvođenje RIAA-om podigle su tužbu protiv ove stranice zbog kršenja autorskih prava i Digital Millennium Copyright Act zakona (DMCA), a upravljajući ovom stranicom Philip Matesanz zaradio je veliki novac.

Skidanje, odnosno konvertiranje pjesama bilo je u potpunosti besplatno, ali zahvaljujući milionima dnevnih korisnika, zarađivao je od reklama postavljenih na stranici.

Pod pritiskom diskografa i tužbe koje je podignuta protiv stranice, vlasnik YouTube-MP3 stranice privatnom nagodbom dogovorio se s organizacijom za zaštitu autorskih pravadiskografa RIAA – osim što će platiti odštetu (cifra nije poznata), ugasit će stranicu, odnosno njenu domeni predati RIAA-i.

Također, ovom mu se nagodbom zabranjuje “dizajn, razvoj i upravljanje tehnologijama ili servisima povezanim sa stream rippingom”, kako bi se Matesanza spriječilo da, nakon gašenja svoje stranice, pokrene sličnu piratsku stranicu i na isti način počne zarađivati kršenjem autorskih prava.

Njegova stranica trenutno je još online, ali za pretpostaviti je da će se uskoro ugasiti – ovo je velika pobjeda za organizacije za zaštitu autorskih prava te možemo pretpostaviti da slične tužbe očekuju i druge slične stranice.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara