Penzioneri na čekanju, nedostaje 24 miliona KM za isplatu

Spread the love
Rental Travel

Zbog nedovoljnog priliva sredstava Federalni zavod PIO/MIO posljednjih mjeseci ima velike problema kako bi osigurao novac za isplatu redovnih penzija te je pitanje hoće li ih do kraja godine biti u stanju isplaćivati na vrijeme.

Reha Centar

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s portala Avaz.ba.

Viši koeficijent

Zavod PIO/MIO isplatit će, naime, 90 miliona KM više za povećanje penzija nego u prošloj godini, dok će troškovi, zbog većeg broja korisnika, biti viši za 22,5 miliona KM. Vlada FBiH u kasi ima osigurano 66 miliona KM, a za redovnu isplatu nedostaju još 24 miliona KM!

S druge strane, revizori su za 2013. naveli da je u finansijskim izvještajima za PIO/MIO iskazan višak rashoda u odnosnu na prihode u iznosu od 14.442.608 KM. Ovaj deficit nastao je zato što za isplatu penzija po mjesečnom koeficijentu od 1,73 nisu bila osigurana sredstva kako na mjesečnom tako ni na godišnjem nivou.

90 miliona KM PIO/MIO će isplatiti više za povećanje penzija7,5 miliona KM mjesečno potrebno dodatno osigurati 158 miliona KM iznosio na kraju prošle godine dug Vlade FBiH Zavodu

Zbog nemogućnosti da Vlada FBiH iz budžeta pokrije troškove povećanja penzija od pet posto, što je dogovoreno početkom ove godine između predstavnika Udruženja penzionera i Vlade,nedostatak sredstava morat će biti namiren kroz potraživanja Zavoda.

Prodaja penzionerskih objekata, koja je, također, upitna, jedino bi mogla donekle pomoći u stabilizaciji stanja, s obzirom na to da je na mjesečnom nivou za 384.968 penzionera u FBiH potrebno osigurati dodatnih oko 7,5 miliona KM.

Prodaja objekata

“Kada je riječ o prodaji objekata, ključan faktor u svemu je prodaja hotela “Ero” u Mostaru, čija je cijena oko 22 milijuna KM. Prodaja ovog objekta za sada nije realizirana, ali se nadamo pomacima i u tom pogledu” kazao je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda.

On je podsjetio i da je dug Vlade FBiH prema Zavodu MIO/PIO na kraju prošle godine iznosio 158 miliona KM.

Pad prihoda od pet posto

Kvesić je kazao i da su poplave donekle utjecale na pad prihoda od doprinosa, i to za oko pet posto za prošli mjesec.

“To je malo oduljilo dinamiku isplate penzija. Mi se nadamo da će početkom obnove porušenih objekata doći do poboljšanja stanja, odnosno bolje naplate prihoda po osnovu doprinosa” kazao je Kvesić.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: