Ovo su najskuplje kompanije na svijetu

Spread the love
Menprom

Američki gigant Apple ostaje i dalje najskuplja kompanija na svijetu, čija tržišna vrijednost iznosi 490 milijardi dolara, prema klasifikaciji Ernst & Younga

Reha Centar

Tri švicarske kompanije – Roche, Novartis i Nestle – našle su se na listi 100 kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom u svijetu, i to među prvih 20.

Kako prenosi švajcarski list “20 minutes”, kompanija Roche bilježi berzansku kapitalizaciju od 232 milijarde dolara i nalazi se na 11. poziciji u svijetu.

Sa sumom od 229 milijardi dolara, Nestle drži 13. mjesto, a Novartis 18. s tržišnom kapitalizacijom od 212 milijardi dolara.

Ova tri švicarska giganta povećala su berzansku vrijednost za 15 posto na globalnom nivou, a samo američke kompanije su imale veći rast, odnosno 23 posto. U ukupnoj klasifikaciji, Švicarska dolazi nakon SAD, Velike Britanije, Kine, Njemačke, Francuske i Australije.

U studiji se dalje navodi da američke kompanije i ove godine dominiraju sa stanovišta tržišne vrijednosti, budući da 47 najvećih firmi na listi od 100 potiče iz SAD, što je za četiri više nego prošle godine.(tanjug)

Komentari

Komentara