Otvoren Centar za djecu sa poteškoćama u razvoju SOCI

Spread the love
Menprom

Uz finansijsku pomoć USAID-a, u četvrtak je u Tuzli, u tuzlanskom naselju Mejdan svečano otvoren Servis centar za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju, pod nazivom SOCI. Centar je počeo sa radom prije četiri mjeseca, no svečano otvaranje uz prisustvo Petera Duffyja, direktora Misije USAID-a u BiH i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, upriličeno je u četvrtak 29.06., u prostorijama centra koje se nalaze u zgradi obdaništa Jelenko i OŠ Mejdan. Osnivanje centra finansijski je podržao USAID, kroz Program podrške marginaliziranim grupama.

Reha Centar

“Ovaj centar je bio prioritet za USAID, ali također i za roditelje i neke druge organizacije i udruženja. Centar je mjesto gdje roditelji mogu dovesti svoju djecu i učiti nove vještine, družiti se s drugom djecom koja nemaju takve poteškoće u razvoju, ali isto tako je važno da će na ovom mjestu i roditelji dobiti podršku. Drago mi je da postoji veliki broj volontera koji pružaju pomoć djeci i da u ovom projektu učestvuju i studenti. Ovo je četvrti centar ovakve namjene u Tuzli, a služi pružanju pomoći djeci sa teškoćama u razvoju, te jačanju porodica u cilju lakšeg suočavanja sa svakodnevnim izazovima s kojima se susreću.


Svi mi imamo odgovornost prema porodicama koje odgajaju djecu s poteškoćama u razvoju i ovo je najbolji način da se pokaže kako zajedničkim djelovanjem možemo olakšati jednoj takvoj marginaliziranoj skupini, kazao je Duffy.

Gradonačelnik Imamović je kazao kako je USAID organizacija, koja je tokom i poslije rata, najviše pomogla Tuzli, a da je istrajna u tome, svjedoči i ovaj projekat.

“Moramo imati sluha za pomoć djeci sa posebnim potrebama. Vi znate i za Korake nade i za Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, i za napore da se izgradi jedan regionalni centar za autizam u Tuzli. Ovo je jako značajan projekat, jer se ovdje djeci i roditeljima pruža usluga, koja se na drugim mjestima ne pruža. Posebno važno za uključivanje djece je to što se centar nalazi pri osnovnoj školi, što je za olakšica za boravak djece i edukaciju roditelja u tome kako da pomognu djeci.

Zahvaljujem se USAID-u i narodu i Vladi SAD-a, za pomoć i podršku koju nam pružaju u nizu humanih, infrastrukturnih i drugih projekata, u toku i poslije rata. Ja ću u toku dana nastaviti razgovarati sa čelnicima USAID-a o nastavku ovakvih projekata, a posebno o mogućnostima pružanja podrške za izgradnju regionalnog centra za autizam u Tuzli, gdje smo mi obezbjedili zgradu i nešto sredstava, kao i Vlada TK koja je obezbjedila određena sredstva.

Projekat je zastao, a prvi je u BiH, i mi želimo da vidimo može li dobiti neku širu podršku, prvo od općina sa područja TK, zatim od države, a da vidimo da li još neke organizacije ili USAID, mogu pružiti podršku za završetak izgradnje ovog, veoma potrebnog centra. Nakon otvaranja Centra SOCI, to je danas moja želja”, izjavio je gradonačelnik Imamović.

aktuelno.ba / Grad tuzla

Komentari

Komentara