Otvaranjem festivala TIBFU predstavom ‘’Rod i dom’’ dodijeljena i nagrada glumcu Irfanu Kasumoviću

Spread the love
Menprom

Sinoć, 01.11.2018.god., u Bugojnu je otvoren međunarodni festival TIFBU 2018. predstavom “Rod i dom” koja je pobjednik prošlogodišnjeg festivala TIFBU 2017. s prosječnom ocjenom publike 4,97.

Reha Centar

Teatar kabare Tuzla, u koprodukciji s Gradskim pozorištem Živinice i Centrom za kulturu Zavidovići, je 30.9.2016 godine realizirao pozorišni projekat „Rod i dom“ Safeta Sijarića a u dramatizaciji Hasana Džafića, u režiji Vlade Keroševića. Predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta monodrame, čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači Irfan Kasumović.

„Rod i dom“ Safeta Sijarića, u dramatizaciji Hasana Džafića, je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić, ton i svjetlo majstor, Robert Andrejaš i Muhamed Kahrimanović, fotografija, Damir Pirić, dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić, garderoberka, Aldin Ismić, izvršni producent. Bitno je istaći da režiju projekta potpisuje Vlado Kerošević, redovni profesor ADU Tuzla.

Predstava „Rod i dom“ je trenutno na redovnom repertoaru Teatra Kabare Tuzla i sinoć je u Bugojnu ovo bilo ujedno i 60. izvođenje predstave. Do sada predstava je izvođenja i gostovanja zabilježila u Tuzli, Sarajevu, Bugojno, Kladnju, Travniku, Srebreniku, Lukavcu, Gračanici, Vitezu, Gradačcu,  Zenici, Banja Luci, Janji, Olovu, Konjicu, Maglaju, Zavidovićima, Kaknju, Živinicama, Rumelange (Luksemburg)  i turneju po Crnoj Gori (Plav, Rožaje, Bijelo Polje i Petnjica) i Švedskoj (Norrkoping, Malmo i Gislaved).

Također, predstava je bila prethodno uvrštena i na Festival BH drame u Zenici (prateći program) i Festival monodrame mladog glumca Banja Luka (takmičarski program), oba festivala su se realizovala u maju mjesecu 2017.godine, i TIFBU festival u Bugojnu u novembru mjesecu 2017.godine.

Na XX Teatar Festu u Banja Luci osvojila je nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca.

Povodom međunarodne teatarske manifestacije Noć teatra 2018. Teatar Kabare Tuzla će u subotu, 17.11.2018.god. u 19,30h, izvesti pozorišnu predstavu “Rod i dom” za koju će ulaz biti besplatan.

07.12.2018. u 19,00h Predstava će biti izvedena i u takmičarskom programu međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo 2018.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara