Održano predavanje na temu „Kultura čitanja – osnov razvoja društva“, prof.dr.Dženete Omerdić

Spread the love
Rental Travel

U organizaciji Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, a u okviru Oktobra – mjeseca knjige, dr.sc. Dženeta Omerdić, profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održala  je  predavanje na temu: „Kultura čitanja – osnov razvoja društva“. Prisutnima se u ime zaposlenih u Biblioteci obratila i Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke.

Reha Centar

Sabina Babajić je u svom obraćanju istakla, da su rijetke prilike da Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla u svom prostoru organizira jedno predavanje vezano za probleme sa kojim se u svom radu najdirektnije susreće.

-Ovo predavanje za nas je jedno prijatno iznenađenje. Biblioteka inače ovakve i slične događaje prihvata sa zadovoljstvom, posebno kada dolaze od strane akademske zajednice. Ovo je bila i prilika da se studenti podstaknu na buduće dolaske u biblioteku, a i da javno porazgovaramo o tome što mi trebali  poduzeti u pogledu kvalitetnije ponude u okviru svog rada sa korisnicima, kazala je Babajić.

Biblioteka „Derviš Sušić“ kontinuirano prati čitalačke navike svojih korisnika i u svom radu i djelovanju promoviše važnost knjige, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinaca, te njenog značaja u svakodnevnom životu. Ovo predavanje je samo jedan u nizu značajnih događaja koji će biti upriličeni u okviru   Mjeseca knjige.

Prof.dr.Dženeta Omerdić  govorila je o važnosti čitanja za razvoj društva, a posebno za razvoj političke svijesti i političke kulture.

-Cilj nam je afirmirati studente da nastave sa čitanjem, istraživanjem, da se otrgnu od ovih okova koji im nedozvoljavaju da promišljaju i učestvuju u procesima odlučivanja. Također je važno da budu samosvjesni, a samosvjesnosti nema ukoliko nema širine. Širina se postiže isključivo kroz argumentaciju, razmjenu stavova i kroz čitanje.  Današnji trend je da se što manje čita i da se što površnije dolazi do određenih zaključaka što je po bosanskohercegovačko društvo jako opasno. Razvoj političke kulture i političke  svijesti moguće je postići samo kroz adekvatnu i  na vrijeme pokrenutu akciju promocije knjige, čitanja, odnosno korištenja usluga koje ova biblioteka nudi, istakla je Omerdić.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara