Održani XIII tuzlanski neurološki susreti

Spread the love
Menprom

Tokom vikenda u Hotelu Tuzla u Tuzli održani su Trinaesti tuzlanski neurološki susreti. Predavači su bili eminentni stručnjaci iz Kopenhagena, Zagreba, Zadra, Beograda, Osijeka, Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

Reha Centar

U šest sesija održano je 28 predavanja kroz koja su prezentovana najaktuelnija saznanja i iskustva iz svih oblasti neurologije.

Tokom ceremonije otvaranja gostima su se obratili načelnik neurologije, prof. dr. Dževdet Smajlović; predsjednik Udruženja neurologa, prof. dr. Mirjana Vidović; pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla, prof. dr. Fahrija Skokić; dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Selmira Brkić i savjetnik ministra zdravstva TK, dr. Amir Azabagić, dok je skup otvorenim proglasio dr. Aleksandar Vujadinović, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla.

Tokom svog obraćanja govornici su akcenat stavljali na mladi kadar neurologa, kao i na kontinuiranu edukaciju i razmjenu iskustava u cilju boljih usluga za krajnje korisnike, pacijente.

Među pozvanim predavačima je bio i neurolog, prof. dr. Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS koji je kazao da je neurologija u BiH na zavidnom nivou bez obzira na mala ulaganja u zdravstveni sistem. “Neurolozi iz FBiH i RS zajedno rade na edukaciji i prevenciji neuroloških oboljenja i vrlo često smo zajedno na raznim stručnim skupovima. Mi, nurolozi Republike Srpske smo organizovali i jedan projekat u okviru kojeg je urađeno 45 000 besplatnih pregleda u cilju utvrđivanja učestalosti asimptomatske karotidne bolesti u RS, čime smo smrtnost od moždanog udara smanjili za 50 posto”, kazao je prof. dr. Đajić, koji je tokom XIII tuzlanskih neuroloških susreta održao i stručno predavanje na ovu temu.

Organizatori ovih susreta bili su Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Udruženje neurologa Tuzlanskog kantona.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara