Održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona

Menprom

Na redovnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona, održanoj u srijedu 07.05.2014.godine) doneseno je više zaključaka. Između ostalog,  Vijeće će i dalje pratiti provođenje procedure donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu TK, čije je donošenje predviđeno po skraćenom postupku. Na bazi ranijih zahtjeva i rasprava, potrebno je pokrenuti inicijativu za hitne izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava TK, a kako bi se ukinula obaveza plaćanja poreza na promet nepokretnosti i prava prilikom prvog prometovanja novoizgrađenog poslovnog prostora. Skupštini TK se predlaže da se odmah – neodložno donese odluka kojom će se poslanicima umanjiti primanja i naknade za 50%, te da se odmah ukine propis kojim je regulisan profesionalni status poslanika u Skupštini TK. Vijeće traži i da se u aktualnom mandatu Skupštine donese Zakon kojim će se regulisati primanja poslanika u Skupštini TK po svim osnovama kao i ukidanje profesionalnog statusa poslanika, te da se održi tematska sjednica o temi „Analiza izvora i preraspodjela javnih prihoda u BiH“ u čijem radu trebaju učestvovati predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti  na višim nivoima sa područja TK.

Reha Centar

Općinskim vijećima Ekonomsko – socijalno vijeće predlaže da se vijećnicima u općinskim vijećima umanje naknade za 50%. Prema Vladi TK Ekonomsko – socijalno vijeće će pokrenuti inicijativu da se preispita ispravnost i adekvatnost organizacije Vlade odnosno ministarstava u Vladi TK, u cilju efikasnijeg rada Vlade, ministarstava i svih javnih organa u TK.

Generalno, Vijeće podržava donošenje Zakona o poticajima za zapošljavanje i intervencijama u privrednim subjektima TK, ali uz brojne konkretne primjedbe i prijedloge na predloženi nacrt Zakona koje će dostaviti Ministarstvu razvoja i poduzetništva TK, odnosno Vladi i Skupštini TK.

Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK daje se podrška u provođenju neophodnih aktivnosti u cilju hitnog razrješenja pitanja i problema taxi prijevoza u gradu Tuzla, a u kontekstu protesta taksista koji već nekoliko mjeseci protestuju ispred zgrade Općine Tuzla tražeći pravo na rad i boreći se protiv diskriminacije.

 aktuelno.ba

Komentari

Komentara