Održana promocija knjige „San umornog anđela“ mlade autorice Velme Suljendić

Spread the love
Menprom

U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić” Tuzla i Udruženja građana ESSEGG, Osijek i „Hrast” Gunja, u velikoj sali tuzlanske biblioteke, javnosti se predstavila svojim prvijencem mlada autorica Velma Suljendić, učenica Medicinske škole iz Tuzle. Riječ je o knjizi koja je prožeta osjećanjima i opisima koje je autorica doživjela u datim trenucima. Napisano djelo je spoj ljubavi prema pisanoj riječi i iskazivanju osjećanja, kroz ovaj vid umjetnosti. Pored toga, knjiga predstavlja i svojevrstan miks, koji je autorica uočila u svojoj okolini. O knjizi su govorili Ilija Matić, izdavač i predstavnik Udruženja građana “Hrast” iz Hrvatske i profesorica Jasminka Hadžić, dok je moderator promocije bio Kemal Nedžibović.

Reha Centar

–         Saradnja sa Udruženjem građana ESSEGG, Osijek i „Hrast” Gunja, kao i sa gospodinom Ilijom Matićem koji je zapravo izdavač i predstavnik Uduženja, nastao je tako što sam se prijavila na konkurs na kojem je osnovana naša saradnja, na kojem je moj rad ocijenjen kao djelo koje zadovoljava postavljene kriterije. Prezadovoljna sam saradnjom sa Udruženjem „Hrast” iz Hrvatske koji su mi omogućili da ostvarim svoj san. Ovo je prvo moje ozbiljno predstavljanje i to u Tuzli, što nije nimalo slučajno, s obzirom da ja već jedan određeni period djelujem na ovom području, iako sam rodom iz Dobrnje, u Tuzlu idem u školu, koordinatorica sam Omladinske grupe Helsinškog odbora u Tuzli, kao i aktivna članica mnogih nevladinih organizacija i sekcija. Uskoro će uslijediti promocija moje knjige u Sarajevu i Zenici, kazala je Velma Suljendić.

P3240014

Mlada autorica iskoristila je priliku da se zahvali onima koji su pomogli da njena knjiga ugleda svjetlo dana. A to su: gospodin Ilija Matić, i pomenuto Uduženje, zatim Biblioteka kao izvrstan domaćin i organizator, i Snek bar Bagueri koji djeluje u sklopu firme „TI VEJN“.

Ilija Matić, urednik i recezent, a ispred Udruženja građana „Hrast“ iz Gunje, prisutne je uveo u predstavljanje djela autorice Velme Suljendić, pod naslovom „San umornog anđela“. O kakvom je djelu riječ najbolje govori recenzija gospođe Ljiljane Bedeniković, koju je za ovu prigodu predstavio gospodin Ilija Matić.

–         Čitajući djelo „San umornog anđela“ mlade autorice Velme Suljendić, moram priznati da sam bila, blago rečeno, iznenađena, potom zbunjena i na kraju mirna, smirena, nevjerovatnom lakoćom postojanja, bivstva, razuma. Paradoks o neskrivenom- možda bi to bila, ako ne griješim, najkraća definicija kojom bih mogla sažeti ovo djelo. Svi njeni rasponi su gotovo neuhvatljivi; ponekad čak i prostorno i vremenski. Često, pogotovo nakon prve priče, nailazimo na prijelazne situacije. Velma, iznenađujuće za njenu dob, posjeduje blistav vokabular, sjajan stil, tj. vještinu artikulacije rečenice. Već pri samom početku, prvom pričom „San“, pokazuje iznimnu snagu i naprosto prizivlje na daljnje čitanje, kazala je u svojoj recenziji gospođa Ljiljana Bedeniković.

 Za Velmino književno stvaralaštvo od samog početka, bila je njena profesorica bosanskoga jezika i književnosti Jasminka Hadžić, koja je svojom pravom podrškom, savjetovanjem, mentoringom i kanalisanjem bila oslonac kako bi se njena „anđeoska krila“ vinula u visine i dohvatila svoju sretnu zvijezdu.

–         Nakon susreta i druženja s proznim i pjesničkim djelom mlade stvarateljice Velme Suljendić u nama još dugo, dugo rezonira poruka što nam je više njenih umotvorina šalje: „Budi svoj, budi svoj“! Hrabri nas da se upustimo u koštac sa svojim i partnerovim emocijama dosljedno i iznova, ma koliko boljelo, jer boljet će svakako. Nutka nas da nešto novo naučimo iz svakog svog ljubavnog iskustva jer samo tada ako pustimo da nas sve emocije koje nam je usud dodijelio do srži iskusimo možemo reći da smo izistinski živjeli.  Ona posjeduje snagu da njihov susret ispravno procijeni kako preran i ujedno posjeduje postojanost da sve nedaće koje vjetrovi života donesu podnese. Kritički preispituje osnovnu opstojanost mogućnosti da ovako mlado biće izistinski, predano i bezuvjetno voli,  kazala za kraj profesorica Hadžić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara