Održana promocija knjige „Oni“, Fehrata Hrustića

Spread the love
Rental Travel

Sinoć je Tuzlanska biblioteka bila domaćin predstavljanju zbirke kratkih priča „Oni“ Fehrata Hrustić, o kojoj su govorili književnici Idriz Hodžić i Zlatko Dukić, publicista Sead Hasić i profesor Mihad Sakić.

Reha Centar

„Oni“ je djelo koje sadrži pet ciklusa kratkih priča o ugoženoj populaciji, o ljudima koji nemaju uvijek nekoga da govori u njihovo ime.

Prema riječima književnika Idriza Hodžića, Hrustić se i ovim rukopisom kratkih priča pokazao i dokazao kao brižan pisac koji znalački gradi književne tvorevine osobenog stila i velike estetske i književne vrijednosti.

  • Svaka riječ u njegovim pričama ima duboki smisao i oblik što omogućava čitatelju da spozna životne prilike običnog malog čovjeka i njegov usud u svijetu gdje svako traganje za slobodom ima svoju cijenu, kazao je Hodžić.

Ova zbirka sadrži trideset i osam priča o ljudima koje govore o njihovoj borbi kao pojedinaca za svoja prava i slobode. Svaka priča sadrži posebnu poruku koju treba otkriti.

Književnik Zlatko Dukić, naglašava da je Hrustićeva zbirka dvostruki dobitak: s jedne strane, za autora, koji ovim rukopisom ide dalje u odnosu na ono što je dosad pisao i sa čim nam se predstavljao, a s druge je čitaocima, pružena prilika za to da, iz posve orginalnog i novog ugla, budemo podstaknuti na razmišljanje o ovome što živimo i da se, možda i korigujemo u vezi s tim kako se odnosimo prema sebi i svojim životima.

Fehrat Hrustić, magistar ekonomije, bavi se naučno istraživačkim radom, piše prozu i poeziju. Pored svakodnevnog čitanja i pisanja, bavi se i društveno političkim i humanitarnim radom.

Publicista Sead Hasić ističe da nam je pisac poklonio djelo, koje se može svrstati u pripovijetke ili eseje, ali ono je po sadržaju, čini mi se mnogo više.

  • Smijem se usuditi i reći da je magistar Fehrat Hrustić pripovijedanjem događaja uspio napraviti Čitanku za odrasle, govori Hasić.

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla

aktuelno.ba

Komentari

Komentara