Održana prezentacija projekta o mogućnostima proizvodnje goveđeg mesa-tova junadi i izvoza u Tursku

Rental Travel

Danas je u prostorijama JU „Dom penzionera“ Tuzla, u organizaciji Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Grada Tuzla, održana prezentacija projekta o mogućnostima ulaganja i pokretanja poljoprivredne proizvodnje, u segmentu proizvodnje goveđeg mesa-tova junadi. Ovaj projekat se realizira po planu odobrenog izvoza značajnih količina svježeg goveđeg mesa u Republiku Tursku, što je stvorilo mogućnosti proizvođačima sa ovog područja za dugoročno stabilno i sigurno ulaganje u povećanje, kao i pokretanje proizvodnje u oblasti tova junadi.

Reha Centar

Tokom prezentacije prisutnima su se obratili predstavnici Grada Tuzla – Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, vlasnik Mesne industrije Menprom koja je nosilac ovog projekta u dijelu otkupa i izvoza svježeg mesa u Republiku Tursku, te predstavnici Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. – Tuzla, koji su govorili o povoljnim mogućnostima pokretanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje, u segmentu proizvodnje goveđeg mesa – tova junadi.

RAZVOJ I PODUZETNIŠTVO

“Ovo je izvanredna prilika da se poveća zaposlenost u Tuzli kroz poljoprivrednu proizvodnju na način da postoji jedan siguran otkupljivač goveđeg mesa, koje će se dalje plasirati u Republiku Tursku, jer smatramo da postoji veliko interesovanja kod uzgajivača”- izjavio je Vedran Lakić rukovodilac Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Skupu je prisustvovao veliki broj zainteresiranih proizvođača i građana te predstavnika udruženja poljoprivrednika sa područja grada Tuzla i aktivnih poljoprivrednih zadruga, koji su dobili informacije o najpovoljnijim mogućnostima obezbjeđenja finansijskih sredstava za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, kao i upute o mogućnostima organizirane nabavke grla za tov, izrade biznis planova i pripremi potrebne dokumentacije.

Kreditna linija je finansirana od Vlade Republike Turske, kreditna sredstva su namijenjena poljoprivrednoj proizvodnji, za investicione kredite za samostalne obrtnike putem Turkish Ziraat Banke.

Prema riječima Amele Sijerčić, predstavnice Turkish Ziraat Banke, poslovnice u Tuzli, “Sredstva za fizičke osobe su namijenjena u iznosu od 50.000 eura za ulaganje u poljoprivredne aktivnosti kupovine zemljišta sa povoljnim uvjetima finansiranja. Kamatne stope su od 2,99 do 3,99, period otplate je do 120 mjeseci, a odobrava se i grejs period na 24 mjeseca, kako bi se pomoglo proizvođačima da prebrode prve krize”.

Zainteresovani su imali priliku postavljati pitanja koja su se odnosila na mogućnosti i uvjete pokretanja proizvodnje.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara