Održana Javna tribina: “Kuda ide visoko obrazovanje Tuzlanskog kantona”

Spread the love
Menprom

U organizaciji Centra Civilnih Inicijativa (CCI), u Tuzli je održana Javna tribina pod nazivom “Kuda ide visoko obrazovanje Tuzlanskog kantona”, na kojoj su građani imali svojevrsnu priliku na direktan način pitati predstavnike političkih stranaka koje participiraju u Skupštini Tuzlanskog kantona, kako u narednom periodu urediti sistem visokog obrazovanja na ovom kantonu.

Reha Centar

Pored toga što su uredno pozvani svi predstavnici stranaka iz skupštinskih klupa, ovoj tribini su se odazvali  Midhat Čaušević  – SDA – Dževad Hadžić – SDP – Fuad Hadžimehmedović – SBB – Sabid Zekan – samostalni poslanik.

Ovom prilikom konsultant za monitoring CCI-a Muris Bulić izjavio je da je visoko obrazovanje jedna od najaktuelnijih tema u TK-u već duže vrijeme, a Univerzitet u Tuzli je nazivan čak i brendom, dodavši da postoje različiti stavovi o tome, da li je ovo što se događa u posljednje vrijeme ispravan put i kuda vodi. Ovim tribinama želi se između ostalog postići da ne bude neuobičajeno da građani pitaju donosioce odluka, koji treba da čuju glas naroda, da to bude stalna praksa i da se ne donose odluke po hitnim procedurama, nego uz konsultacije, tvrdi Bulić.

Poslanik SDA u Skupštini TK-a Midhat Čaušević ističe da je ova tribina jedan sasvim novi koncept u odnosu na raniji period. Mišljenja je da je obrazovanje vrlo kompleksan pojam, koji obuhvata široki resor, i u tom segmentu ga je, kako kaže, lakše posmatrati opoziciji u odnosu na poziciju. Tvrdi da su se neke stvari pokrenule u ovoj oblasti od kapitalnih ulaganja, izmjena zakona, poboljšanja određenih standarda za studente i uposlenike u visokoškolskim ustanovama, uz sve anomalije koje postoje i koje će postojati. Smatra da je najveći problem nepostojanje strategije o visokom obrazovanju na državnom nivou, kao i ministarstva obrazovanja na nivou BiH.

Predsjednik kluba poslanika SDP-a Skupštini TK, opozicionog centra zakonodavnog tijela ovog kantona Dževad Hadžić zahvalio je na organizaciji ove tribine, u kojoj će, građani imati susret s poslanicima iz različitih političkih stranaka, što je, kako ocjenjuje, nesvakidašnje. Mišljenja je, da je obrazovanje na području TK-a duboko politizirano, posebno posljednjim izmjenama zakona.

Predsjednik kluba SBB-a u Skupštini TK-a Fuad Hadžimehmedović ocijenio je da je visoko obrazovanje daleko od svih evropskih i svjetskih standarda, izrazivši zadovoljstvo ovom tribinom, zbog mogućnosti da se na interaktivan način razmijene mišljenja, i čuju građani, kako bi se i na taj način iskristalile neke nove ideje i potezi.

Organizatori tribine ističu, da je ovo jedan od načina da se povećava transparentnost rada predstavnika vlasti, ali i preispita njihov rad, te ojača povjerenje između vlasti i građana.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara