Održan sastanak u povodu najavljenih aktivnosti na Klinici za ginekologiju i akušerstvo

Menprom

U povodu najavljene adaptacije i rekonstrukcije Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Univerzitetskom kliničkom centu Tuzla danas su boravili premijer TK, Irfan Halilagić i predstavnici Skupštine TK, dr. Zumra Begić i prof. dr. Šekib Umihanić. Goste su primili direktor UKC Tuzla, prof. dr. Denijal Tulumović, pomoćnik direktora za medicinske poslove, doc. dr. Igor Hudić i načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo, prim. dr. Adnan Babović.

Reha Centar

Posjeti je predhodila inicijativa doktora i zastupnika u Skupšitni TK, dr. Zumre Begić i prof. dr. Šekiba Umihanića za pokretanje aktivnosti oko rekonstrukcije klinike u cilju stvaranja boljih uslova za porodilje.

Premijer TK Irfan Halilagić u svom obraćanju je istakao odlučnost Vlade TK da obezbijedi dio finansijskih sredstava.
“Na inicijativu poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona pokrenuli smo projekat adaptacije Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Danas smo došli da ustanovimo šta je sve potrebno da se uradi i o kojim se sredstvoma radi kako bi u pripremi budžeta za narednu godinu planirali potrebna sredstva. Podrška Vlade TK Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla je neupitna i ovo je samo jedan u nizu projekata podrške”, rekao je premijer Halilagić.

Direktor UKC Tuzla, prof. dr. Denijal Tulumović se zahvalio na posjeti i istakao zadovoljstvo zbog najavljenih aktivnosti.
“Hvala premijeru i zastupnicima koji su podnijeli inicijativu da se poboljšaju uvijeti za porodilje. Cilj nam je da ovim radovima poboljšamo uslove za sve pacijentice na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. U predhodnom periodu smo utoplili zgradu Gradine i sada nam predstoje unutrašnji radovi. Pored ovih radova, uz pomoć Vlade TK i Zavoda za zdravstveno osiguranje TK, pri kraju su i radovi na Odjeljenju za adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju, radovi na sanaciji mokrih čvorova na Klinici za interne bolesti, kao i otvaranje Dnevne bolesnice na Klinici za onkologuju i radioterapiju. Sve ove građevinske radove prati kontinuirana edukacija medicinskog osoblja, kao i nabavka medicinske opereme, a sve sa ciljem boljih uslova kako za uposlenike tako i za pacijente”, istakao je direktor Tulumović.

Novinarima se obratio i pomoćnik direktora za medicinske poslove, doc. dr. Igor Hudić koji je istakao da je zadnja rekonstrukcija klinike bila prije 20-tak godina.
“Porodilište Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla je najveće porodičište u BiH po broju poroda i broja rođenih novorođenčadi. Na godišnjem nivou imamo oko 3000 poroda i preko 3000 novorođenčadi. Centar smo koji ne šalje svoje pacijente u druge ustanove, a perinatalni mortalitet se kreće od 3 do 5 promila, što je na nivou najboljih svjetskih centara”, ističe doc. Hudić i dodaje da je projektom planirano da se naprave zasebni apartmani, tzv. porođajni boksovi. “Plan je i da se izvrši rekonstrucija Odjeljenja za babinjare, gdje ćemo od soba sa pet i šest kreveta napraviti dvokrevetne i trokrevetne sobe. Zajedno sa rekonstrukcijom planirana je i nabavka određene medicinske opreme, najavio je dr. Hudić”.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara