Održan okrugli sto o nacrtu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH

Spread the love
Menprom

Ministarstvo razvoja i poduzetništa Tuzlanskog kantona u saradnji sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta i Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona je organizovalo Okrugli sto s ciljem javne rasprave na temu Nacrta Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH, dana 12.06.2017. godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Reha Centar

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Obrtničke komore FBiH, Obrtničke komore TK, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, gradskih/opštinskih službi nadležnih za oblast obrta i udruženja obrtnika.

Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima predstavio je prisutnima gosp. Mehmed Zolj, stručni savjetnik u Sektoru za obrt Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, budući da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta obrađivač Zakona. Novim Zakonom, između ostalog, treba biti olakšana registracija obrta, unaprijeđene odredbe vezane za vrstu i prijenos obrta, riješeno pitanje stručne spreme jer za većinu zanimanja koja se nalaze u Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih obrta i Uredbi o posebnim i vezanim obrtima ne postoje škole u većem dijelu BiH te se novim zakonom neće decidno propisivati školska sprema za određena zanimanja, zatim urediće se oblast članstva kantonalnim komorama i niz drugih pogodnosti koje će doprinijeti lakšem i bržem poslovanju obrtnika u FBiH.


Pomoćnik ministra za poduzetništvo i obrt gđa. Nisveta Osmić je navela da u skladu sa Programom rada Ministarstva jedna od ključnih aktivnosti jeste unapređenje regulatornog okvira za poslovanje obrtnika i u tom cilju je i organizovan Okrugli sto. Takođe je iznijela podatke o broju registrovanih obrta u Federaciji i na Kantonu, kao i činjenicu da iz godine u godinu raste broj obrta na Tuzlanskom kantonu. Predsjednik Obrtničke komore FBiH gosp. Željko Babić je istakao inicijativu koju su pokrenuli u saradnji sa obrtnicima vezanu za mogućnost uvoza i izvoza obrtnika, čime će se olakšati inostrano poslovanje i izvoz gotovih proizvoda. Istakao je da su u novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH od dvadeset devet mjera uvrstili čak 12 tačaka koje će direktno uticati na bolji i kvalitetniji rad obrtnika.
Konkretne zaključke i prijedloge proistekle iz izlaganja i diskusije tokom okruglog stola kao i svi prijedlozi koji će biti dostavljeni naknadno u pisanoj formi Ministarstvu razvoja i poduzetništva biće objedinjeni i upućeni Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta s ciljem kreiranja što kvalitetnijeg prijedloga Zakona koji će obezbijediti što povoljniji ambijent za poslovanje obrtnika na području Federacije BiH.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara