Održan okrugli sto na temu „Učiteljski poziv – realnost i očekivanja“

Spread the love
Menprom

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je, u organizaciji Odsjeka za razrednu nastavu, održan okrugli sto na temu „Učiteljski poziv – realnost i očekivanja“.

Reha Centar

Na skupu održanom povodom Svjetskog dana učitelja, ispred Filozofskog fakulteta govorile su dekanica Fakulteta, profesorica Nihada Delibegović-Džanić i voditeljica Odsjeka za razrednu nastavu, docentica Lejla Muratović.

 

U ime Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, prisutnima su se obratili, direktor Zavoda, dr.sc. Nikola Čiča i Sead Jahić. O učiteljskom pozivu u praksi, iskustvima i čarima poziva govorile su predstavnice Udruženja učitelja Tuzlanskog kantona, Aida Gazibegović i Sadeta Zulić.

Svoja promišljanja o učiteljskom pozivu s prisutnima su podijelile  i gošća sa Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka, profesorica Emina Berbić Kolar, kao i studentica II ciklusa studija razredne nastave, Emina Emić.

U diskusiji u kojoj su učestvovali prisutni učitelji, nastavnici, profesori i studenti zaključeno je da će Odsjek za razrednu nastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli nastaviti praksu obilježavanja Svjetskog dana učitelja i promovisanje značaja učiteljskog poziva, te senzibilizirati širu javnost o važnosti rada svih učitelja i njihovom značaju za razvoj društva u cjelini.

Prisutni su se složili da svi skupa moraju čuvati i braniti dignitet učiteljske profesije i insistirati na rasterećivanju učitelja nepotrebnog birokratiziranja.

Govornici su istakli da je važno razvijati mrežu međusobne podrške i saradnje porodice i škole, zahtjevati osiguravanje sredstava za permanantno stručno usavršavanje učitelja i učenika.

aktuelno.ba /Amela Delić

Komentari

Komentara