Održan drugi neonatološki simpozij: Dan za novorođenče

Spread the love
Rental Travel

Uz prisustvo više od 300 učesnika i gostiju održan je drugi neonatološki simpozij “Dan za novorođenče”. Simpozij je održan u organizaciji Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Udruženja pedijatara u BiH.

Reha Centar

Na simpoziju su predstavljene teme o prijevremenom porođaju, visokorizičnoj novorođenčadi, djeci koja su rođena mala za gestacijsku dob, te tretmanu prijevremeno rođene djece u jedinicama intenzivne njege.

Prema riječima prof. dr. Fahrije Skokić, predsjednice organizacionog odbora simpozija i pomoćnika direktora za medicinske poslove UKC Tuzla, cilj simpozija je bio da se ukaže na najznačajnije probleme kliničke perinatologije, neonatologije i ginekologije danas. „Naša zadaća je konstantna potraga za znanjem, kao i da sprovodimo neonatalno istraživanje u našoj ustanovi, a sve to sa plemenitom svrhom da pružimo bolju zdravstvenu njegu u našoj zajednici. Osim toga, naše težnje su bile predstaviti ulogu i ograničenja jedinice neonatalne intenzivne njege, kao i obimnost njege kritično bolesnog novorođenčeta od rođenja pa do samog otpusta. Planiramo da kroz naučno istraživački rad ostvarimo naš ultimativni cilj, a to je da igramo još veću ulogu u smanjenju mortaliteta kod novorođenčadi”, istakla je prof. dr. Fahrija Skokić.

Tokom ceremonije otvaranja prisutnima se obratio i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić, koji je istakao značaj edukacije perinatologa i neonatologa. Prema njegovim riječima, Univerzitetski klinički centar Tuzla u predhodnoj godini je organizovao oko 30 stručnih skupova na kojima je učestvovalo više od 10 000 zdravstvenih profesionalaca, čime je ova zdravstvena ustanova još jednom pokazala važnost kontinuirane medicinske edukacije.

Drugi simpozij neonatologa otvorio je ministar zdravstva TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić koji je istakao da Ministarstvo zdravstva i Vlada TK pružaju podršku edukaciji svih profila zdravstvenih radnika i cjelokupnom razvoju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

UKC / aktuelno.ba

Komentari

Komentara