Odobren izvoz BH mljekarima u EU

Rental Travel

Delegacija Ureda EU za hranu i veterinarstvo, koja od 21. januara boravi u desetodnevnoj misiji u BiH, trebalo bi da da pozitivnu ocjenu bh. mljekarima za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju.

Reha Centar

Ovu informaciju, kao nezvaničnu, Feni je saopćio predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u Federaciji BiH Mehmed Nikšić.
– Procurila je nezvanična informacija da bi  naših pet mljekara obuhvaćenih inspekcijom mogle da dobiju zeleno svjetlo. Ne sumnjamo da bi to bilo objektivno i realno – naveo je Nikšić.

Kazao je da mljekari znaju da su spremni za Evropsku uniju, te da je ovo najmanje bio problem mljekara, već je to više bio problem političkih odluka.
– Ne sumnjamo da smo spremni i da možemo ispoštovati sve evropske standarde – kazao je Nikšić.

Kako je bilo najavljeno uoči dolaska delegacije Ureda EU za hranu i veterinarstvo, njen zadatak je bio procijeniti i vrednovati kontrole koje su proveli nadležni organi u BiH u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU te da li su mljekare spremne da budu uvrštene za izvoz u EU.

Ukoliko dobije pozitivne ocjene za kontrole koje su provela nadležna tijela, Bosni i Hercegovini će biti dozvoljeno da izvozi mliječne proizvode u EU i njeno središno nadležno tijelo će moći uvrštavati proizvođače iz BiH na listu onih kojima je dozvoljeno da izvoze svoje proizvode u Evropsku uniju.

(rtvslon)

Komentari

Komentara

Posted In: