Odata počast Sarajlijama poginulim prije 25 godina u ulici Ferhadija

Spread the love
Rental Travel

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici  Ferhadija, između brojeva 5 i 12, nekadašnja ulica Vase Miskina, gdje je prije 25 godina smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS).

Reha Centar

Oni su poginuli čekajući u redu za hljeb, u borbi za vlastitu i egzistenciju svoje porodice.Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Tim povodom su članovi porodica poginulih, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995 polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje odali počast i sjetili se nastradalih.

Delegaciju Kantona Sarajevo predvodili su predsjedateljica i dopredsjedavajući Skupštine KS Ana Babić i Sejo Bukva, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

 

 

“U redu za hljeb tog dana na ovom mjestu ubijeno je 26, a teže i lakše ranjeno 108 naših sugrađana koji nisu ni slutili da je to početak opsade grada i period koji će trajno obilježiti živote Sarajlija”, kazala je u svom obraćanju Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

Dodala je da je prošlo 25 godina nade i želje da počinjeni zločin mora biti kažnjen.

“Žrtve poručuju da zločin ne smije biti isplativ i da pravda mora biti zadovoljena. Sjećanje ne blijedi jer su od tog trenutka svi građani Sarajeva postali svakodnevna meta granata i snajpera barbara sa brda, a danas su simbol hrabrosti i ponosa. Kroz dugogodišnju opsadu grada postali su simbol pravde i nade da zlo nikada ne može pobijediti dobro. Svjedok tome je i ova ulica prkosa u kojoj je počinjen stravičan zločin prema nedužnim civilima koji je bez presedana u historiji i toliko je velik da je svaki pokušaj njegovog minimiziranja sramotan. Zločin počinjen na ovom mjestu prema građanima koji su čekali u redu za hljeb je dokaz zle namjere zločinaca kojima je ranjavanje i ubijanje nedužnih civila pobjeda, što su pokazali i dokazali bezbroj puta kasnije u toku opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana”, prisjetila se Karović.

Ona je poručila da ranjeni i preživjeli trebaju svjedočiti i opominjati.

“Zato ovo mjesto zločina treba obilježavati i nikad ne zaboraviti, a preživjelima moramo svi zajedno učiniti život mnogo boljim i pružiti im zaštitu dostojnu čovjeka kako bi živjeli lakše sa svojom boli. Obaveza svih nas je da se borimo da se zlo nikad i nikom ne ponovi”, kazala je Karović i pozvala sve prisutne da učenjem Fatihe i minutom šutnje odaju počast nevino ubijenim građanima Sarajeva.

Tom prilikom dopredsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić rekla da smatra da u ovakvim prilikama treba riječ dati samo članovima porodica poginulih jer jedino oni svakodnevno preživljavaju bol i tugu koju samo oni mogu razumjeti.

“Na nama ostalima je da šutimo i sjećamo se, da šutimo i ne zaboravimo, da šutimo i insistiramo da se zločinci kazne i da uradimo sve što je do nas da se ovakvo zlo više nikad ne ponovi.”

Na današnji dan prije 25 godina poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

BHRT / aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara