Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Spread the love
Menprom

Univerzitetski klinički centar Tuzla puštanjem ljubičastih balona u zrak obilježio je Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Prema istraživanjima UN-a, svako 10. dijete na svijet dolazi prije vremena, odnosno prije 37. nedjelje trudnoće, te su tim povodom danas na ulazu u Kliniku za dječije bolesti i na Odjeljenju za novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, postavljene čarapice, devet u jednoj i deseta u drugoj boji, kao simbol da se na svako deseto dijete rodi jedno nedonošče.
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, što je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

Reha Centar


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svake godine rodi 15 miliona prijevremeno rođene djece, a milion njih ne dočeka svoj peti rođen.
Neonatolog, prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla ističe da se od 184 zemlje svijeta, BiH nalazi na 130 mjestu po učestalosti prijevremeno rođenih, a u Tuzlanskom kantonu na godišnjem nivou, na 4000 porođaja, procent prijevremeno rođene djece iznosi od 7,4 do 7,9%.
Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog 2009. kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).
Ovogodišnji moto pod kojim se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju glasi: “Pustite ih da napreduju”.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara