Nobelove nagrada za fiziku, hemiju i mir tokom ove sedmice

Menprom

Trojica naučnika iz Irske, Japana i Kine u ponedjeljak su dobili Nobelovu nagradu za medicinu zbog otkrića koja su pomogla liječnicima u borbi protiv malarije i infekcija izazvanih parazitskim glistama.

Reha Centar

Nobelov žiri u Stockholmu dodijelio je prestižnu nagradu Williamu Campbellu, rođenom u Irskoj, Satoshi Omuri iz Japana i Tu Youyou – prvom kineskom laureatu za medicinu u historiji Nobelove nagrade.

Žiri je naveo Campbella i Omuru kao laureate zbog otkrića nove terapije protiv zaraza koje izazivaju parazitske gliste, dok je Tu nagrađen zbog nove terapije protiv malarije.

„Dva otkrića pružila su čovječanstvu moćna nova sredstva za borbu protiv bolesti koje pogađaju stotine miliona ljudi godišnje. Rezultati u vidu poboljšanog ljudskog zdravlja i smanjenja patnji su nemjerljivi“, navodi komitet u obrazloženju nagrade.

Nagrada za medicinu prva je Nobelova nagrada koja se objavljuje.

Dobitnici nagrada za fiziku, hemiju i mir bit će objavljeni tokom ove sedmice. Nagrada za ekonomiju bit će objavljena narednog ponedjeljka. Nije određen datum za nagradu za književnost, ali se očekuje da će ona biti objavljena u četvrtak, javlja Fena.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara