Nesagledive posljedice povećanja cijene električne energije za stanovništvo i privredu

Rental Travel

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine upozorava da bi najavljeno povećanje cijena električne energije za privredna društva u FBiH rezultiralo nesagledivim posljedicama kako za privredu, tako i za stanovništvo i društvo u cjelini.  

Reha Centar

„Privatni sektor je u raljama vlasti i sa svih strana dobija samo udare. Osim povećanja cijena električne energije,   privreda se suočava i sa troškovima koje će imati zbog najavljenog mijenjanja fiskalnih kasa te povećanja minimalne plaće radnicima. Najavljeno poskupljenje električne energije bilo bi dodatno opterećenje od 200 miliona KM godišnje za privredu, a zamjena fiskalnih kasa privrednike će koštati od 75 do 80 miliona KM. Mi smo do sada potpisali pet kolektivnih ugovora sa granskim sindikatima, što je bio dodatni udar na privredu od 25 posto. Samo se na doprinose time dodatno izdvaja oko 150 miliona KM godišnje. Ovo sve je poruka investitorima da nije pametno da investiraju ovdje, privrednicima da smanje svoje biznise i presele ih u neke druge zemlje, a građanima da pakuju kofere i idu vani”, kazao je Smailbegović.

Prema riječima generalnog direktora ArcelorMittala Nikhil Mehte,  ova kompanija godišnje ptroši 500.000 megavata ečektrične energije i sada su dobili ponudu za povećanje cijene od 125 posto.

“Ako dođe do ovog povećanja, to će za nas biti veliki udar.. Osim struje, povećana je i cijena uglja  koji se koristi u proizivodnji čelika 500 posto na koju ne možemo uticati. Ukoliko dođe do najavljenog drastičnog povećanja cijena električne energije nama će se više isplatiti da naših 2.300 radnika pošaljemo kući  i isplaćujemo im 55 posto plaće, nego da plaćamo ovu cijenu električne energije”, kazao je Mehta.

Povećanje cijena električne energije predstavljat će snažan udarac i za autoindustriju u FBiH.

“Naša kompanija zapošljava 800 radnika i sigurno ćemo je morati zatvoriti i otići u stečaj. Doći će i do gašenja radnih mjesta, nećemo iskoristiti šansu da razvijemo industrijski ovo područje gdje imamo bolju šansu i od Srbije“, kazao je Amed Hanić, direktor TMD Group Gradačac.

Kasim Kotorić, savjetnik generalnog direktora kompanije „Pobjeda“ Tešanj istaknuo je da najavljeno drastično povećanje cijena električne energije dovodi kompanije u bezizlaznu situaciju.

„Ne možemo samo zatvoriti kompanije, potpisali smo ugovore čije neispunjavanje vodi u plaćanje penala i nove dubioze. O svemu tome oni koji odlučuju ne vode računa“, kazao je Kotorić.

Sisecam Soda Lukavac je kompanija koja 80 posto sirovina nabavlja u Federaciji BiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara