Nastavljaju se aktivnosti u kontekstu usaglašenih Principa za izmjene Ustava BiH

Menprom

 Predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost, Hrvatskog narodnog vijeća u BiH i Foruma parlamentaraca BiH 1990 danas su u Sarajevu prezentirali daljnje aktivnosti u kontekstu usaglašenih Principa za izmjene Ustava BiH.

Reha Centar

Generalni sekretar VKBI Emir Zlatar na pres-konferenciji istakao je da je navedene Principe podržalo više od 60.000 građana Bosne i Hercegovine iz domovine i dijaspore putem web aplikacije www.izmjeneustava.com, čime je ova građanska inicijativa postala najsnažniji glas građana BiH.

– Principe su podržale na desetine nevladinih organizacija iz BiH i svijeta. Također, i njima želimo uputiti zahvalnost. Mi nastavljamo s ovom aktivnošću, koja je postala najznačajnija i najmasovnija aktivnost gdje su organizacija civilnog društva praktično ušle u polje onoga što je izmjena najznačajnijeg pravnog akta jedne države, a to je Ustav. To su principi na osnovu kojih zahtijevamo da se izvrše izmjene Ustava. Pozivamo građane BiH koji do sada nisu, da podrže Principe za izmjene Ustava BiH putem www.izmjeneustava.com – kazao je Zlatar.

U kontekstu kompleksne političke situacije, izazvane urušavanjem ustavno pravnog poretka BiH, obavit će se dodatni razgovori S predstavnicima međunarodne zajednice, prije svih OHR-a i ambasadorima zemalja članica PIC-a.

– Tražit ćemo jasnu podršku našim Principima jer su isti utemeljeni na pravosnažnim presudama međunarodnim i domaćih sudova. Demokratske države dužne su podržati vladavinu prava i demokratske principe koji valjda moraju važiti i u BiH za sve njene građane i narode – naveo je Zlatar.

Istakao je da organizacije nisu zadovoljne odgovorom političkih stranaka demokratske provenijencije prema ponuđenim Principima.

– Sa žalošću konstatiramo da su partikulrani politički interesi, posebno vladajućih lidera, podređeni zajedničkim interesima države BiH i taj odnos se hitno mora mijenjati. U narednim sedmicama pozvaćemo ih na susrete i zahtijevati jasno određenje spram ponuđenih Prinicipa za izmjene Ustava BiH koju BiH definišu kao državu punih ljudskih prava i sloboda. O rezultatima susreta obavijestit ćemo javnost i vršiti dodatni javni pritisak da se BiH vrati na euroatlanski put – rekao je Zlatar.

Kaže da i dalje stoji na stanovištu, koje je u skladu sa odredbama Ustava BiH i svim važećim zakonima, da ne postoji nikakvo legitimno predstavljanje naroda, te “odbacuje sve pregovore koji se pokušavaju voditi na ovoj lažnoj matrici, koja je vještački umetnuta u javni prostor”.

– Pregovori se imaju i moraju voditi isključivo na institucionalnom nivou, posebno sa funkcionerima susjednih država iz Srbije i Hrvatske koje podupiru etno-teritorijalnu BiH. U BiH su legitimni samo predstavnici političkih stranaka i u tom kapacitetu se mogu politički lideri sastajati, kako u BiH, tako i van BiH – podvukao je Zlatar.

Član Uprave Hrvatskog narodnog vijeća u BiH Ivo Komšić ukazao je na činjenicu da “niko iz vana ne može podijeliti BiH ako mi to ne dozvolimo”.

– Zato je važna ova naša građanska platforma i ovih 60.000 ljudi. Građani ove zemlje moraju se organizirati bez obzira na to kako djeluju političke stranke. Mi ne smijemo dozvoliti da velike sile sa nama manipulišu, mi se moramo oduprijeti njihovim pregovorima ukoliko uključuju podjelu BiH po nekim njihovim interesima. Pozivam građane da i dalje sudjeluju u ovoj kampanji i prijavljuju na web stranici www.izmjeneustava.com – poručio je Komšić.

Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović izrazio je mišljenje da će BiH još uvijek dobar period biti pod političkim pritiscima iznutra i iz vana.

– Pitanje je hoće li preovladati etničke politike ili koncept političkih partija koje zagovaraju drugačije. Godine 1992. sve probosanskohercegovačke stranke su stale u jedan front u odbrani BiH, tada nismo razmišljali o tome da li se ideološke bitke trebaju voditi ili ne, nego je bio front odbrane BiH. Danas toga nema. Ne vidim spremnost, sposobnost, viziju i odgovornost političkih lidera da su sposobni staviti iza sebe određene sujete, liderske i političke ambicije i da se stave u front odbrane BiH u otporu i prema onim strankama koje iznutra BiH pokušavaju dovesti u pitanje, a pogotovo prema politikama koje dolaze iz regiona – kazao je Lazović.

Zoran Jovanović iz Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost u BiH rekao je da se građani moraju udružiti da kroz izmjene Ustava stvore novi ambijent u BiH.

– Stav Srpskog građanskog vijeća nije bila ideologija,već smo uvijek bili za BiH cjelovitu i nedjeljivu državu svih naroda. Nažalost, u posljednje vrijeme se odstupa od tih načela .Ovdje je na sceni trenutno, kroz zaštitu naroda, borba za lične pozicije. Ovdje se radi o zaštiti ličnih interesa pojedinaca koji su nas 30 godina pljačkali. Mi želimo samo dobro BiH – kazao je Jovanović.

Fena

Komentari

Komentara