Nastavak sukoba kontinuiteta Države BiH i entiteta RS

Spread the love
Menprom

Današnje obznanjivanje nemogućnosti obilježavanja  Dana nezavisnosti Države Bosne i Hercegovine na mjestu njenog nastanka – u Institucijama tadašnje Republike Bosne i Hercegovine  je zabrinjavajući i uznemiravajući događaj.

Reha Centar

Lokacijski kontinuitet obilježavanja Dana nezavisnosti u Institucijama BiH  na Marin Dvoru, Trg Bosne i Hercegovine 1, nije tek puka simbolika. Ovo obilježavanje jeste dokaz legalnog kontinuiteta, nezavisnosti i državnosti Bosne i Hercegovine.

Zabrana i  onemogućavanje potvrđivanja ovog institucionalnog  kontinuiteta, jeste nažalost i njegovo negiranje i osporavanje.

Ovo je potvrda da se i dalje nastavlja sukob nepostojećeg međunarodnog kontinuiteta entiteta RS-a i nespornog dejtonskog kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9.januara kao praznika „kontinuitata“ entiteta RS-a, će ovim činom dobiti na intenziviranju, a što je uvod u nastavak relativizacije državnosti Bosne i Hercegovine.

Stranku za Bosnu i Hercegovinu, koliko  sam događaj, zabrinjava i činjenica da ovakve odluke imaju svoju političku prohodnost u parlamentarnim  strukturama Države  Bosne i Hercegovine među snagama koje sebe prepoznaju i nominiraju probosanskohercegovačkim, kao i nedostatak blagovremenih reakcija svih političkih struktura  u Bosni i Hercegovini.

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Komentari

Komentara

Posted In: