Mostar, Zenica, Doboj: Praznik rada uz Prvomajsku budnicu

Spread the love
Menprom

Članovi duvačkog orkestra Kulturno-umjetničkog društva Željezara Zenica jutros su 91. put na gradskim ulicama organizovali Prvomajsku budnicu. Limena muzika probudila je i građane Mostara, a u Doboju je označila početak Prvomajskog uranka.

Reha Centar

Članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) Željezara Zenica jutros su u zoru krenuli na vožnju ulicama tog grada. Građani Zenice su sa sjetom, ali i radošću ispratili  njihov nastup.

Najmlađi član orkestra je 14-godišnji Mateo Sušić, a najstariji 75-godišnji Ljubomir Kelava.

Prvomajska budnica je, nakon centra grada, obišla i druge dijelove Zenice.

I Mostarce je, već od 6 sati ujutro, probudila limena muzika, u izvođenju Hrvatske glazbe Mostar. Orkestar je krenuo sa Rondoa, preko Starog mosta, da bi se, nakon što je obišao grad, vratio na mjesto odakle je i krenuo.

Stanovnici Mostara, kao i većina građana Bosne i Hercegovine, Prvi maj obilježavaju tradicionalno, na izletištima van grada.

Orkestar Hrvatske glazbe Mostar

I u Gradskom parku u Doboju jutros je, zvucima Gradskog duvačkog orkestra na tradicionalnom prvomajskom uranku, počelo obilježavanje Međunarodnog praznika rada.

Član orkestra Goran Mitrović rekao je da su tradicionalnim koračnicama podsjetili Dobojlije na neka ranija vremena.

Najstariji član Radomir Ristić, koji je u orkestru od 1968. godine, naveo je da građani danas imaju manje osjećaja za tradiciju koju Doboj njeguje od 1920. godine.

“Nekada nas je u orkestru bilo 40, vozio nas je gradski autobus, a sviralo se ujutro od 3.30 sati. Danas nas je svega devet, jer je sve manje interesovanja”, rekao je Ristić.

BHRT / aktuelno.ba

Komentari

Komentara