Mirni protesti majki Srebrenice u Tuzli: Koraci za istinu, pravdu i smiraj svih nestalih i ubijenih za kojima se još uvijek traga

Menprom

Više od dvadeset i pet godina majke Srebrenice se okupljaju svakog jedanaestog u mjesecu kako bi ukazale da pravda još nije zadovoljena te kako još uvijek tragaju za hiljadama nestalih i ubijenih u agresiji i genocidu koji se dogodio jula 1995. godine u Podrinju a čija kulminacija je bila u Srebrenici.

Rental Travel

Preživjele žrtve genocida i danas s porukom „Istina nama, kazna zločincima“ mirno i dostojanstveno koračaju Tuzlom a svaki korak je nada da će ih neko čuti i uložiti dodatne napore kako bi pronašli svoje najmilije za kojima još tragaju.

„Nećemo odustati od ove časne borbe sve dok ne nađemo i posljednju kost svakog ubijenog Bošnjaka u genocidu koji je počinjen u Srebrenici. Očekujemo, kao i uvijek da nam se na tom putu borbe pomogne a posebno odgovornim za spor proces pronalaska nestalih vidimo u institucijama  koje se bave nestalim, kao i sudovima i tužilaštvima koje pozivamo i ovaj put da privedu i procesuiraju odgovorne za zločine u Srebrenici“, kazala je Nura Begović, aktivistica UG Žene Srebrenice.

Preživjela žrtva genocida i progona, te aktivista ovog udruženja Amir Kulaglić napominje da se još traga za više od 8 000 nestalih i ubijenih Bošnjaka Podrinja te poziva sve one koji imaju bilo kakva saznanja o masovnim grobnicama da „otvore dušu“ i pomognu majke Srebrenice da pronađu i dostojanstveno sahrane svoje najmilije.

Majke Srebrenice su i danas imale podršku građana Tuzle a posebno je bila dojmljiva ona koja je stigla iz džemata Pasci, MIZ Tuzla. Naime, džematlije, uglavnom žene su danas zajedno sa svojim imamom džamije bile na mirnim protestima uz majke Srebrenice.

„Majki i žena Srebrenice je sve manje i manje i većina njih još uvijek traga za kostima svojih sinova a mi smo danas tu kako bi im pružili podršku da svi zajedno dođemo do prijeko potrebne istine i pravde koja se mora zadovoljiti i za koju se vrijedi boriti.Čovjek se na greškama uči, mi smo vjerovali da će našu braću i sestre zaštiti UN vojnici jula 1995. godine u Potočarima ali to nisu učinili pa je i naš dolazak danas ovdje samo podsjećanje i opomena da nam se nikada ne ponovi Srebrenica, ni nama niti bilo kome drugom“- kazao je Benjamin ef. Smajlović, imam džemata u Pascima, te dodao kako bi volio da svakog jedanaestog na mirnim protestima bude više ljudi kako bi se glas razuma glasnije čuo.

Mnoge majke koje smo svih ovih godina gledali na mirnim protestima više nisu tu, većina njih je od nepravde i bolesti preselila na bolji svijet ali na svu sreću puno je onih koji majke Srebrenice ne ostavljaju same pa su i danas tu da podsjećaju, opominju i upozoravaju.

Zahtjevi majki Srebrenice su skromni da skromniji ne mogu biti samo istina, pravda i bar malo saosjećanja onih koji i danas pokušavaju negirati počinjeni genocid.

Masovne grobnice, ubistva, protjerivanja i zlostavljanja Bošnjaka u genocidu počinjenom nad stanovništvom kako danas reče jedan naš sagovornik „nezaštićene zone UN-a u Srebrenici“ nisu nepoznanica već presuđena i dokazana činjenica pa stoga i skromna molba za one koji znaju nešto više o lokacijama masovnih grobnica da otvore dušu.

Na kraju današnjeg mirnog okupljanja dova i molitva za sve šehide, hatma u čaršijskoj džamiji i poruka da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

M.T.

 

Komentari

Komentara