Memorijalni centar Veljaci: Obilježen Dan bijelih nišana

Spread the love
Menprom

Na mezarju Veljaci kod Bratunca u subotu 6. maja 2017. godine, u okviru manifestacije 11. Dani sjećanja na Genocid u Bratuncu, obilježen je Dan bijelih nišana. Tim povodom je više od sedamdesetero bošnjačke djece, koja pohađaju mektepsku nastavu u okviru Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, posjetilo mezarje, proučilo fatihu šehidima i prisustvovalo historijskom času, na kome se govorilo o stradanju nevinih civila Bratunca, te važnosti obilježavanja dana posvećenog bijelim nišanima i njihovoj simbolici.

Reha Centar

Memorijalni kompleks i šehidsko mezarje ovim povodom posjetili su i mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS i Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

-Ova bjelina nišana govori o nevinosti ubijenih civila, o čistoti duša šehida i o našoj vjeri koja poziva na mir, ljubav i praštanje. Ovo je prilika da se podsjetimo da onaj ko ubije jednoga čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet. Ubice će odgovarai za svoja nedjela na Drugome svijetu, a mi moramo učiniti sve da ih kazna stigne i na ovome svijetu. Na to nas pozivaju ovi bijeli nišani, – kazao je Elvir-ef. Hodžić.

On je podsjetio da će 11. kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka žrtava biti obavljeni u petak 12. maja 2017. godine, iza džuma namaza, kada će u zemlju biti spušteni posmrtni ostaci sedam ubijenih Bratunčana.

Nakon proučene fatihe djeca su, zajedno sa odraslima, sudjelovala u akciji čišćenja mezarja i pranja nišana.

aktuelno.ba / BMG

Komentari

Komentara