Marš mira u Linzu – preko 1.500 učesnika Marša odalo počast žrtvama Srebrenice

Spread the love
Rental Travel

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS sudjelovao je u Maršu mira – Sjećanje na Srebrenicu, koji je u nedjelju 16. jula 2017. godine održan u Linzu, u Austriji. U mirnoj šetnji ovim gradom više od 1.500 građana Bosne i Hercegovine i njihovih prijatelja podsjetili su na 8.372 civilne žrtve Genocida počinjenog u zaštićenim enklavama UN-a Srebrenica i Žepa, noseći transparente kako se Srebrenica nikada više nikome ne smije ponoviti.

Reha Centar

Zatraženo je da se zločinci kazne, te spriječi jačanje ideologije koja je tokom devedesetih godina prošloga stoljeća osmislila i provela ratne zločine, etničko čišćenje i Genocid. Tokom šetnje saobraćaj je bio obustavljen duž cijele glavne ulice u centru grada. Stotine građana koji su se zatekli u to vrijeme u centru Linza, priključivalo se Maršu. Oni su u tišini, u povorci sa bosankohercegovačkim prijateljima željeli podijeliti tugu i bol zbog ubijenih građana Bosne i Hercegovine u srebreničkom genocidu 1995. godine. U pokrajini Gornja Austrija danas živi skoro 20.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su se integrirali u austrijsko društvo, stekli prijatelje, rade važne poslove…

Povorka je nakon mirne šetnje gradom zaustavljena pred gradskom upravom Linza, gdje su se prisutnima obratili potpredsjednik Ramiz Salkić i gradonačelnik Linza Klaus Luger. Oni su iskazali najdublje poštovanje žrtvama Genocida iznijevši nadu da će svaki zločinac na svijetu biti kažnjen za svoje zlodjelo. Između ostaloga mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS je kazao:

-Zahvaljujem se našim austrijskim prijateljima koji su nam pružili i danas podršku, kada se u boli sjećamo naših ubijenih civila. Hvala im što su došli ovdje da taj bol podijele sa nama. Nedaleko odavde je Mauthausen, jedan od najvećih logora iz Drugog svjetskog rata. Mauthausen nam govori da je austrijski narod smogao snagu da se suprotstavi zločinima koji su činjeni u ime cijelog austrijskog naroda. Austrijanci su se izdigli iznad tih zločina. Iznad Mauthausena. Odabrali su put budućnosti. Prošli su kroz katarzu. Osudili su zločine i zločince, pokajali se i krenuli u budućnost. Nažalost, u Bosni i Hercegovini je još uvijek jaka ideologija na kojoj su počinjeni zločini i Genocid. Mi još uvijek nismo došli u situaciju da imamo snage i mehanizama da te ideologije kaznimo i porazimo. Predstavnici naroda u čije ime je počinjen Genocid, brojni ratni zločini i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini, odabrali su pogrešan historijski put. Umjesto da se suoče za zločinima i distanciraju od njih, danas zvanični politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini negiraju Genocid, bez obzira što je on pravomoćno presuđen u Den Hagu. Svi znamo da je Međunarodni sud za ratne zločine presudio da je u Srebrenici počinjen Genocid. A mi znamo, iako još u vijek nije donijeta takva presuda, da je Genocid počinjen u Prijedoru, Zvorniku, Foči, Brčkom… Nažalost, mi u Bosni i Hercegovini još uvijek nemamo takve političke predstavnike Srba koji su spremni izdići se iznad ove civilizacijske sramote, iznad zločina iz devedesetih, te krenuti u budućnost, distancirani od Genocida. Moram  podsjetiti da je negiranje Genocida zapravo završna faza njegovog činjenja – kazao je mr. Salkić.

Potpredsjednik bh. entiteta RS uputio je zvanični poziv gradonačelniku Linca da poseti Srebrenicu. Slična iskustva iz prošlosti daju visok stepen mogućnosti razumijevanja i saradnje između Srebrenice i Linza. Stoga je gradonačelnik sa radošću prihvatio poziv, istakavši da su građani Bosne i Hercegovine u Linzu značajna konstruktivna snaga, koja je u procesu integracija austrijskom društvu donijela svojevrsno bogatstvo.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: