Ljetni univerzitet: Odžrano predavanje „Teatar XX i XXI vijeka“

„Teatar je za mene način pričanja određene priče, ali i ogedalo stvarnosti“ .

Ovako je svoje predavanje na temu „Teatar XX i XXI vijeka“ počeo vanredni profesor Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, mr.sc. Damir Altumbabić.

Ovo inspirativno predavanje održano je u okviru 23. Ljetnjeg univerziteta,  a posjetioci Teatra Kabare svoje znanje danas su obogatili informacijama o evoluciji teatra u svijetu i regiji. U predavanju koje je trajalo nešto više od sat vremena, publika je saznala zanimljive životne priče velikana teatarske umjetnosti kao što su K.S.Stanislavski, E.Piskator, B.Breht, A.Apia, E.G.Kreg, A.Arto, J.Grotovski, E.Barba, Tadeuš Kantor,te dramatuzi kao što su S.Beket, S.Kejn, H.Miler…

Profesor Altumbabić podsjetio je prisutne i na važna imena iz našeg okruženja koja su dala značajan doprinos razvoju teatra kao što su Marina Abramovič, Jožef Nađ, te teoretičari i kritičari teatrakao što su Ana Tasić, Radoslav Lazić, Almir Bašević, Darko Lukić, Boris Senker, Slobodan Selenić i drugi.

Altumbabić smatra da danas „ništa više ne postoji o čemu teatar već nije govorio“.

„Mi na žalost živimo u vremenu kada kod nas preovladava “mrtvački teatar” kako bi ga definisao Piter Bruk,a živimo u vremenu kada oko nas društvo propada. Teatar bi trebao biti angažovan i ukazivati na probleme u kojem se naše društvo nalazi.“

Budućnost teatra profesor Altumbabić vidi u „političkom teatru“.

„Ako ikada onda sada treba da vlada zainteresovanost za “politički teatar”. Politika je danas prisutna u svim aspektima društva i o tom političkom stanju, političkoj stvarnosti i teatar bi trebao da govori, da li kroz tekstove savremenih autora ili kroz adaptacije klasika i iščitavanje istih na savremno društven način, da li kroz poetiku političkog, surovog ili postdramskog teatra, ali u svakom slučaju bi trebao i morao biti mnogo angažovaniji, nego je to sada. Teatar treba da bude ogledalo stvarnosti, a naša stvarnost je surova i groteskna i zbog toga mislim da bi i današnji teatara trebao biti realistično takav“, zaključuje.

Podsjećamo, u  produkciji Teatra Kabare Tuzla, sutra će u gradskom parku u u 20 časova biti izvedena predstava za djecu „Aska i vuk“ ( u slučaju kiše ili lošeg vremena, predstava će se igrati u teatru kabare Tuzla ), a 5. jula s početkom u 19.30 na istom mjestu možete pogledati predstavu „Bosanska kraljica“.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara