Lagumdžija izabran za člana Strateškog savjeta Mreže održivog ravoja UN-a

Spread the love
Rental Travel

Na lični poziv Jeffrey Sachsa, Predsjednika i utemeljitelja UN SDSN Mreže rješavanja odrzivog razvoja (United Nations Sustainable Development Development Network) i jednog od vodećih svjetskih ekonomista, Zlatko Lagumdžija je izabran za člana Strateškog savjeta UN SDSN mreže.

Reha Centar

To tijelo, koje čini 18 lidera iz svjetske akademske zajednice i civilnog društva iz 15 zemalja sa šest kontinenata, usmjerava rad nacionalnih i regionalnih SDSN mreža kao i Sekretarijata UN SDSN u kreiranju i realizaciji vizije, proširivanju sveukupne strategije, izradi programa i strategiji finansiranja programa mreže.

UN SDSN mreža je utemeljena 2012. godine pod vodstvom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija s ciljem mobiliziranja lidera akademske zajednice, biznisa, civilnog društva i drugih razvojnih organizacija na promociji i izgradnji rješavanja problema održivog razvoja u okviru održivih razvojnih ciljeva (SDG – Sustainable Development Goals) i Agende 2030.

Danas SDSN mrežu čini preko 1.700 organizacija, u najvećoj mjeri univerziteta, iz 140 zemalja  sa uspostavljenih 50 nacionalnih i regionalnih mreža, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

Fena

Komentari

Komentara