Krizni štab predlaže ponovno proglašenje stanja nesreće

Stranka za BiH

Na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu rečeno je da je na sastanku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva konstatovano da je situacija teška i vrlo ozbiljna u Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
 
Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je da se zdravstveni kapaciteti proširuju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kako bi primili oboljele, što izaziva dodatnu zabrinutost.
 
– Analizirali smo razloge i oni su, uglavnom, kao što smo i više puta govorili, povratci s godišnjih odmora, ali još više apsolutno nepoštivanje mjera koje je donio Krizni štab – kazao je Čarkez.
 
Naveo je da institucije sistema nisu radile predloženi pojačani nadzor u mjeri u kojoj su trebale, te da trenutno imaju ozbiljnu situaciju.
 
– Zbog toga Krizni štab će uputiti prijedlog Federalnoj upravi civilne zaštite za ponovno proglašenje stanja nesreće. Nadam se da će FUCZ, kada ga dobije, dokument proslijediti Vladi FBiH i da će biti uvedeno to stanje. Pred nama je dug period, očekujemo da ovo stanje neće proći još za godinu dana – istakao je Čerkez.
 
Građanima je poručio da trebaju biti strpljivi i odgovorni, te da poštuju mjere distance, nošenja maski i lične higijene.
 
Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa rekao je da ljudi nisu svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo i da ignoriranjem neće biti riješen problem, te očekuje da se svi aktivno uključe u kontrolu infekcije.

Dr Zulfo Mujčinović

Komentari

Komentara