Kraljica sofre: Majstori baklave zasukali rukave

Spread the love
Menprom

Majstori baklave u turskim gradovima Gaziantepu i Sanliurfe ovih dana naporno rade kako bi pripremili dovoljne količine čuvenog specijaliteta za predstojeći praznik Ramazanskog bajrama, do kojega je ostalo svega dva dana.

Reha Centar

Čuvena baklava iz turskog grada Gaziantepa, koji je uvršten na Mrežu kreativnih gradova UNESCO-a i ovog Bajrama će se naći na trpezama širom svijeta. Kao i u drugim gradovima, baklava je i u Gaziantepu neizostavan dio bajramske trpeze.

Kako bi se napravilo dovoljno baklave i odgovorilo na narudžbe iz skoro cijele zemlje, majstori baklave ovih dana rade i noću. Za pravljenje baklave koriste pročišćeni maslac, pšenično brašno i pistacije. U zavisnosti od kvaliteta baklave, cijene u Gaziantepu kreću se po kilogramu između 40 i 70 turskih lira (10 i 17 eura).

Baklava_recept_bajram_AA1.jpg - Broje se sati do Bajrama: Majstori baklave zasukali rukave

Omer Gulluoglu, vlasnik preduzeća “Gulluogulları Baklava”, koje sa bavi proizvodnjom baklave u Gaziantepu, za AA je kazao kako se ovih dana mnogo radi obzirom da svako u gradu za praznik na stolu želi imati baklavu.

“Bajramska trpeza je potpuna samo onda kada je tu baklava. Tokom praznika građani kupuju baklavu i za svoje najbliže. Zbog toga je velika potražnja. Imamo narudžbe iz svih dijelova Turske”, kazao je Gulluoglu.

Bajram_baklava_recept_AA4.jpg - Broje se sati do Bajrama: Majstori baklave zasukali rukave

I susjedni grad Sanliurfu, u jugoistočnoj Turskoj, je također poznat po svojoj izvanrednoj baklavi. Inače, u Turskoj je prisutna je i svojevrsna konkurencije između ova dva grada, kada je u pitanju baklava.

Baklava je tradicionalno jelo i na Balkanu, kao i na Orijentu. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te se priprema za Bajram, dok se u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, priprema za Božić.

AA /radiosarajevo.ba / aktuelno.ba

Komentari

Komentara