KPKTZ: Subvencijama obuhvatiti i turističke agencije

 Na sastanku Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla (KPKTZ)u proširenom sazivu raspravljano je o aktuelnoj problematici u oblasti turizma s akcentom na turističke agencije, imajući u vidu da je u toku pandemije djelatnost turističkih agencija bila onemogućena i da je zabilježen sto posto pad prometa i aktivnosti.

Zaključeno je da se obavezno, u skladu sa usvojenim “korona zakonom TK”, obuhvati subvencioniranje turističkih agencija u ukupnom iznosu minimalnog ličnog dohotka na način da sva pravna lica iz ove oblasti čija je osnovna šifra djelatnosti 79.11 i 79.12. budu obuhvaćena tim subvencijama.

Također, zaključeno je da Vlada Tuzlanskog kantona u postojećim i planiranim beskamatnim kreditnim linijama, uz obaveznu minimalnu odgodu plaćanja od 12 mjeseci, obuhvati i turističke agencije sa područja tog kantona.

Od Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj TK zahtijevaju da se predloži Vladi i Skupštini TK način uvođenja vrijednosnih potvrda-vaučera za uplaćene, a nerealizovane turističke aranžmane, uključujući sve vrste putovanja u BiH i inostranstvu. Sve to s ciljem zaštite i korisnika usluga i turističkih agencija kao organizatora putovanja, a u skladu sa Zakonom o turističkoj djelatnosti TK i Zakonom o zaštiti potrošača u BiH. 

Zaključeno je da se obavezno, prilikom planirane dodjele nepovratnih sredstava za saniranje ekonomskih posljedica privrednim subjektima na području TK, obuhvate i turističke agencije sa području TK, saopćeno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara