Kikanović: “Tuzlanskom kantonu nedostaje američkih investicija”

Spread the love
Predstavnici Ekonomskog Odjela Americke Ambasade u Bosni i Hercegovini, upriličili su posjetu Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Nedret Kikanović predsjednik komore je sa saradnicima primio delegaciju koju su sačinjavali  John Silson Economic Counselor, Janet Kennedy Economic & Commercial Officer i Edhem Brankovic Commercial Specialist.Razgovaralo se  o trenutnoj ekonomskoj situaciji i aktuelnom momentu u privrednim subjektima na području Tuzlanskog kantona. Između ostalog, gostima su prezentovani aktivnosti i organizacija Komore, podaci o djelovanj granskih komorskih udruženja, a predstavljena je struktura privrede Tuzlanskog kantona po industrijama, analizirani su industrijska proizvodnja, vanjskotrgovinska razmjena, zaposlenost na području Tuzlanskog kantona.Prezentujući najnovije podatke vezane za uvoz i izvoz kompanija sa područja Tuzlanskog kantona, istaknut je zavidan rast izvoza u posljednje vrijeme što svakako predstavlja dobar temelj za bolju saradnju i sa američkim kompanijama. sve u cilju unaprjeđenja ekonomskih odnosa.

Reha Centar
Rental Travel

“Postoje realni uslovi za povećanje izvoza. Nas posebno raduju posljednji podaci koji ukazuju na to da je u posljednje vrijeme zabilježen porast izvoza i smjanjenje uvoza hrane i pića u Tuzlanskom kantonu. Područja za moguću su saradnju u narednom periodu svakako su Industrija građevinskog materijala, poljoprivredni potencijal, iskoraci u tekstilno industriji i proizvodnji namještaja.

Sigurno je da ima prostora za otvaranje novih biznisa, za kvalitetniju saradnju”, rekao je predsjednik Kikanović zrazivši zadovoljstvo posjetom predstavnika Ekonomskog Odjela Americke Ambasade u Bosni i Hercegovini Komori. John Silson iz Ekonomskog Odjela Americke Ambasade u Bosni i Hercegovini se interesovao o glavnim preprekama razvoju privrede na ovom području. “Mnogo je informacija u javnosti o tome kako su brojne barijere razvoju biznisa u Bosni i Hercegovini.

Nas interesuje koje su to prepreke, da li ih je moguće otkloniti i koliko je realno očekivati stvaranje povoljnog ambijenta za dolazak američkog kapitala na ovo područje. Američke kompanije zahtijevaju sigurnost, pojednostavljenje procedura, brzo, sigurno i kvalitetno poslovanje, mogućnosti konstantnog napretka i razvoja. Čini nam se da bi mali pomak u poboljšanju poslovne klime u BiH doveo do znatnog napretka u investiranju u ovo područje”, izjavio je Silson. Istaknuto je na sastanku kako najviše poteškoća ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini pa tako i na području Tuzlanskog kantona, predstavlja poreska politika u BiH, visoki porezi i takse.

Ameri2

“Potrebno je u saradnji sa privredom urediti poresku politiku, smanjiti opterećenja na privredu, olakšati privrednicim razvoj firmi i djelatnosti, omogućiti im otvaranje novih radnih mjesta. Također, veliki problem predstavljaju loše putne komunikacije i  slaba povezanost Tuzlanskog kantona sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine kvalitetnim putnim mrežama”, rekao je predsjednik Kikanović dodavši kako ovom području nedostaje američkih investicija. Gosti iz Ekonomskog Odjela Americke Ambasade u Bosni i Hercegovini su u okviru posjete Tuzli, upriličili, uz obilazak grada, razgovor sa menadžmentom Udruženja za razvoj NERDA – regionalne razvojne agencija za sjeveroistočnu BiH a obišli su i pogone Fabrike deterdženata “Dita” Tuzla.

aktuelno.ba / Kantonalna privredna komora Tuzla

Komentari

Komentara