KCUS- Potvrđen novi soj koronavirusa kod 15 testiranih građana

Spread the love
Menprom

Na Kliničkoj mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je otkriveno prisustvo novog soja virusa SARS- CoV -2. Od 18 testiranih uzoraka novi soj virusa potvrđen je kod 15 građana, a na osnovu podataka molekularne epidemiološke situacije na globalnom nivou, procijenjeno je da se radi o britanskom soju. 

Reha Centar

Po riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija prof.dr. Amele Dedeić – Ljubović, uzorci koji su uključeni u ovo pilot testiranje zaprimljeni su 24. i 25. februara ove godine u Laboratorij za molekularnu dijagnostiku virusa KCUS-a.

– Uzorci su probrani na osnovu visokog pozitiviteta za prisustvo SARS-CoV-2  i sa različitih lokaliteta. S područja Kantona Sarajevo uzeti su uzorci iz općina Stari Grad (tri uzorka), Centar (dva uzorka), Novi Grad (tri uzorka), Ilidža (tri uzorka) i Vogošća (četiri uzorka). S područja Unsko – sanskog kantona uzorci su uzeti u Bihaću (jedan uzorak) i Cazinu (dva uzorka). Standardni soj koji potiče iz Wuhana, detektovan je kod preostala tri od 18 testiranih uzoraka (po jedan iz Starog Grada, Ilidže i Vogošće) – kazala je prof. Dedeić -Ljubović.

Varijante SARS-CoV-2 definisane su specifičnim asortimanom mutacija, od kojih su mnoge od relativnog značaja, kako za evoluciju virusa tako i za javno zdravlje. Direktorica Dijagnostičkih disciplina KCUS-a, prof.dr.Sandra Vegar –Zubović ističe de se, sa naučnog gledišta, u fokusu interesa nalaze tri varijante virusa koje karakteriše brže širenje.

– To su varijanta početno identificirana u UK (B.1.1.7), varijanta koja potiče iz Južne Afrike (B.1.351) i varijanta brazilskog porijekla (B.1.1.28). Za sve ove tri varijante virusa zajedničko je prisustvo najznačajnije N501Y mutacije koja utiče na receptor – vezujuću domenu S virusnog proteina. Virus se svojim S proteinom spaja sa specifičnim celularnim receptorom što mu omogućava prodor u humanu ćeliju tokom infekcije. Otkrivena mutacija N501Y potencijalno omogućava čvršću vezu virusa sa receptorima humanih ćelija.  Bitno je napomenuti da svi rutinski real-time RT-PCR testovi koji se izvode u KCUS- OJ Klinička mikrobiologija detektuju gene koji nisu obuhvaćeni mutacijama, što nam omogućava otkrivanje kako početnih (Wuhan), tako i varijantnih loza SARS-CoV-2. To se dodatno potvrdilo i ovim testiranjem – izjavila je prof.dr. Vegar -Zubović.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović ističe da najnoviji rezultati testiranja pokazuju da su nove varijante SARS-CoV-2, koje dijele najznačajniju- N501Y mutaciju, u velikoj mjeri zastupljene i cirkulišu na područuju Bosne i Hercegovine.

– U posljednjih nekoliko dana zabilježen je znatan porast broja Covid-19 bolesnika, a trenutno u Izolatoriju imamo 90 hospitaliziranih. Kapacitet izolatorija na Podhrastovima je 105 bolesničkih kreveta. Najnoviji podaci govore da u narednih nekoliko dana možemo očekivati i dodatni porast oboljelih. Svjesni ozbiljnosti situacije danas smo održali hitnu sjednicu Kriznog štaba KCUS-a na kojoj smo donijeli niz bitnih odluka u cilju unapređenja rada i poboljšanja postojećih usluga – navela je prof.dr. Izetbegović.

Jedna od današnjih odluka, kako je dodala, jeste formiranje respiratornog centra sa 40 bolesničkih kreveta u krugu KCUS-a, u zgradi stare Hirurgije.

– Na ovaj način ćemo proširiti kapacitete za srednje teško bolesne u izolatoriju Podhrastovi, dok će izrazito teški bolesnici za koje je neophodna invazivna respiratorna potpora biti hospitalizirani u novom respiratornom centru u krugu KCUS-a.  Ovakva organizacija rada olakšaće i našim ljekarima u smislu brže komunikacije, a shodno multidisciplinarnom pristupu u liječenju korona bolesnika. Planiramo da se radovi na opremanju respiratornog centra završe tokom vikenda, kako bismo početkom naredne sedmice premjestili bolesnike, medicinsku i dijagnostičku opremu- rekla je prof.dr. Izetbegović.

Po njenim riječima, treći val koronavirusa mogao bi biti i najteži do sada,  s obzirom da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji,  a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike.

– U ovakvim uslovima moramo unaprijed razmišljati i poduzeti apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše građane. Svjesni smo i činjenice da su građani umorni od maski i konstantnih epidemioloških mjera, ali do dolaska vakcine moramo biti strpljivi. Svako popuštanje mjera moglo bi imati nesagledive posljedice po zdravlje svih nas. Osoblje KCUS-a će požrtvovano i predano raditi za dobro naših pacijenata – poručila je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.

Komentari

Komentara