Kantonalna vlada i Soda Sisecam partneri u rješavanju poteškoća

Spread the love
Rental Travel

Rješavanje problema taložnica, popularnog Bijelog mora kod Lukavca, kroz projekat rekultivacije rudničkog zemljišta, bila su tema današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i kompanije Soda Sisecam, a kojem je prisustvovao i direktor Rudnika „Kreka“ Tuzla.

Reha Centar

Kako je danas prezentirao pomoćnik predsjednika hemijske grupacije Şişecam Hidayet Ozdemir „Soda radi na realizaciji projekta prelaska na novi sistem upravljanja otpadom. Radi se o održivom projektu u skladu sa svim ekološkim standardima, a čija će realizacija rezultirati zatvaranjem taložnica „Bijelo more“. Sve to uslov je za planirane nove investicije i povećanje proizvodnje u fabrici sode u Lukavcu“.

Ipak u toku priprema za realizaciju ovog projekta kompanija Soda Sisecam je naišla na određene probleme u vezi sa imovinsko – pravnim odnosima.

Premijer Suljkanović je danas imenovao predstavnike Vlade i drugih ključnih institucija, da već sutra upriliče sastanak sa drugim akterima ove problematike, te da u što skorije vrijeme pronađu najbrže, zakonski utemeljeno i za sve strane prihvatljivo rješenje.

„Mi smo svjesni šta Soda Sisecam znači u privrednom životu Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini, te upravo zbog toga ćemo sve naše kapacitete staviti na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju poteškoća s kojima se ovo privredno društvo susreće u svom radu. Tim više što će realizacija ovih projekata doprinijeti podizanju rada Sode na jedan viši nivo ekološke prihvatljivosti“ zaključio je danas premijer Suljkanović.

aktuelno.ba / Vlada TK

 

Komentari

Komentara