Kako se zaštititi od polenske alergije?

Spread the love
Rental Travel

Alergijske bolesti su među najraširenijim bolestima današnjice. Gotovo svaka treća osoba boluje od povremene ili stalne alergije, a svaka deseta pokazuje simptome. U ovom periodu godine najaktuelnije i najizraženije su alergije i reakcije na alergije kod većina građana, pa zbog toga u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pozivaju na dodatni oprez i mjere prevencije i zaštite.

Reha Centar

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica navode da alergija počinje izloženošću alergena preko dišnog sistema, probavnog sistema ili kože. Nakon toga se pokreće serija događaja, koji kreiraju alergijsku reakciju. Najčešći uzrok alergijski bolesti prije svega dišnog sistema je polen, koji je ujedno i najsnažniji prirodni alergen.

Epidemiološki podaci ukazuju na porast alergijskih oboljenja i na porast broja alergičnih osoba, posebno na intenzivni polen ambrozije. Polen te korovske vrste izuzetno je jak aeroalergen i potrebno je svega 20 do 30 polenovih zrnaca u kubnom metru da izazove alergijsku reakciju kod preosjetljivih osoba.

– Očni simptomi za sezonski alergijski konjuktivitis su svrbež, crvenilo, otečenost i suzenje oka, a preporuke je da pacijent ne trlja oči, ljekari mu izdaju kapi koje će umiriti oko i isprati očnu površinu od alergena. Kod jače alergijske reakcije propisuju se očni antihistaminici. Povoljan učinak nastupa ranije i traje duže. Terapiju kombinovati s umjetnim suzama da bi se alergeni što više uklonili s površine oka – navodi se.

Alergijski rinitis – upala nosne sluznice manifestuju se kihanjem, začepljenim nosem, svrbežom, curenjem nosa, crvenilom, peckanjem nosa i očiju. Preporuke su lijekovi za smirivanje nosne sluznice, terapija u obliku sprejeva ili kapi za nos kao potpora ostaloj terapiji, no potrebno je koristiti s oprezom da se ne bi dodatno iritirala ili isušila nosna sluznica.

Nosnu sluznicu potrebno je što češće čistiti i ispirati morskom vodom da bi se uklonili nakupljeni alergeni. Kod težih stanja može se javiti i otežano disanje, astma urtikarije i kožni ekcem. Kod alergičnih osoba često se javljaju i sekundarna oboljenja poput upale sinusa i srednjeg uha ili polipa na sluznici nosa i sinusa. Budući da alergija utječe na kvalitetu naših života, postoje metode kojima se alergijski odgovor može smanjiti i tako ublažiti simptome.

IZ INZ-a kažu da je najvažnije izbjegavati direktno izlaganje alergenima. Ništa ne prepustiti slučaju, prevencija i zaštita su prioritet.

– U periodu povećane koncentracije polena, osobe koje imaju tih problema, mogu nositi masku prilikom izlaska iz kuće, prati kosu svaku večer jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose, izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija i izlazak iz kuće, jer je najveća koncentracija polena ujutru kad je vlažnost povećana ili kad puše vjetar, izbjegavati svježe pokošenu travu i šetnje u parkovima gdje se provodi košenje, koristiti klima uređaje koji čiste, hlade i suše zrak, češće boraviti na planinama, jer nema zagađenja niti većih koncentracija polena…

U INZ-u napominju da ne treba čekati da se organizam sam izbori sa alergenom, jer to iscrpljuje organizam.

U tretiranju alergija sve više se preporučuje i specijalne vitaminsko biljne kombinacije koje djeluju sinergijski na suzbijanje simptoma alergije i jačanje imunosnog sistema.

Vitamin C najznačajniji je vitamin, za zaštitu i jačanje imuniteta. Đumbir koji pomaže u smanjenju izlučivanja sekreta iz nosa i sinusa te tako djeluje kao prirodni antihistaminik. Ulje čurekota ili crnog kima koji imunološki sistem vraća u ravnotežu i omogućuje organizmu da se efikasno izbori sa alergijama i upalnim procesima u tijelu. Zeleni čaj koji svojim polifenolima i antioksidansima prirodno smanjuje nivo histamina u krvi.

– Ispitivanja su pokazala da je nedostatak omega 3 masnih kiselina povezan sa nastankom astme, a omega 6 masnih kiselina s pojavom kožnih alergija. Probiotici – korisne crijevne bakterije čine sastavni dio fiziološke crijevne flore. Postoji jasna veza između narušene crijevne flore i učestalih alergija. Polenski ekstrakt sadrži frakcije polenskih, u vodi rastvorljivih, proteina koji djeluju kao alergijski destabilizatori – saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Komentari

Komentara