Kako se Istanbul brine za svoje beskućnike

Spread the love
Rental Travel

Zimski period koji je sa sobom donio i vrlo niske temperature osjetio se i u Turskoj, posebno među stanovnicima koji nemaju krov nad glavom.

Reha Centar

No, o onima bez krova nad glavom, barem kad je riječ o Istanbulu, ima ko da brine. Uprava grada Istanbula je ovih dana sklonila sa ulice skoro 400 beskućnika i smjestila ih u jednu istanbulsku sportsku dvoranu, piše Anadolu Agency (AA).

U sportskoj dvorani Zeytinburnu trenutno zimu provode 392 stanovnika Istanbula, među kojima je 18 žena. Za zbrinjavanje stanovnika koji zimski period provode na ulicama zadužena je istanbulska policija.

Osim što im je na ovaj način omogućeno da hladne dane i noći provode u toplom i suhom, beskućnicima su u sportskoj dvorani omogućeni i zdravstveni pregledi, a dobiju i pribor za zadovoljenje osnovnih higijenskih potreba, kao i čistu garderobu.

Penzionisani pravnik sanjao da otvori biblioteku, a već tri godine živi na ulici

Među beskućnicima koji su zbrinuti u sportskoj dvorani Zeytinburnu  nalazi se i penzionisani advokat Erdogan Gencel (80). Kaže kako već tri godine živi na ulici.

“Penizonisan sam 1990. godine, jer sam bio već jako umoran od posla. Nažalost, nisam uspio kupiti stan. Puno sam kupovao knjige i u početku svoje karijere besplatno sam branio mlade na sudu. Oduvijek sam sanjao da otvorim biblioteku, nažalost, nisam uspio”, kazao je on.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara