„Kako privući sredstva iz EU fondova“

Spread the love
Rental Travel

„Kako privući sredstva iz EU fondova“ naziv je danas održane radionice, koju je organiziralo Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK, a kojoj su osim predstavnika Tuzlanskog kantona prisustvovali predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Osječko-baranjske županije ministri privrede Bosansko-podrinjskog, Unsko sanskog i Posavskog kantona, Ilfad Medić, Meho Mašala i Darko Kasap, te predstavnici kantonalnih obrtničkih komora iz Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

Radionica, kojoj je osim brojnih predstavnika lokalnih zajednica institucija i organizacija prisustvovalo i preko 70 predstavnika privrednih subjekata, bila je prilika za unapređenje saradnje za zajedničke aplikacije za predstojeće pozive u okviru Europske unije i drugih međunarodnih fondova, ali i za druge aktivnosti usmjerene ka razvoju privrede i obrtništva.

Vlastita iskustva i korisne informacije o načinima privlačenja sredstava iz EU fondova zasnovano na njegovom dugogodišnjem iskustvu u ovoj oblasti, te zanimljive aspekte i modele apliciranja na međunarodne fondove, izložio je dr. sci. Mirko Pešić.

Na početku radionice prisutne je pozdravio i radionicu otvorio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

„S aspekta Vlade Tuzlanskog kantona, sufinansiranje projekata iz međunarodnih fondova nas s gura da brže i efikasnije uđemo u određene procese rekonstrukcije, obnove i izgradnje određenih infrastrukturnih projekata. Istovremeno, s druge strane, kroz sufinansiranje ovakvih projekata mi iz međunarodnih fondova možemo osigurati značajna finansijska sredstva koja bi smo inače morali izdvojiti iz naših državnih, regionalnih i lokalnih budžeta. Imajući u vidu navedeno Vlada Tuzlanskog kantona preuzela je aktivnu ulogu u privlačenju sredstava iz EU i drugih međunarodnih fondova“, rekao je premijer Gutić, te podcrtao da je rezultat takvog odnosa i saradnje sa nevladinim sektorom, činjenica da je nedavno Komitet INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014 – 2020. najbolje ocijenio i odobrio projekat međugranične saradnje Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavske županije u Republici Hrvatskoj čija je ukupna vrijednost 3.234.000 KM.

Govoreći o međunarodnim programima koji podrazumijevaju učešće više zemalja i regiona u jednom projektu, istaknuto je da ovi programi i dalje moraju biti u našem fokusu i to iz više razloga.

„Prvi je taj što takvi projekti donose višestruku korist za sve zemlje učesnice. Drugi, jer realizacijom ovakvih projekata snažnije vežemo i povezujemo naše regije i treći je taj što su takvi projekti posebno posmatrani i, bit ću slobodan reći, favorizirani od strane fondova iz kojih se finansiraju“ zaključio  je premijer Gutić.

„Vlada Tuzlanskog kantona odnosno resorna ministarstva, među kojima i Ministarstvo razvoja i poduzetništva će i u narednom periodu pratiti pozive i uzimati aktivnu ulogu u partnerstvima ovog tipa, ali i pripremi aplikacija za domaće i međunarodne fondove. Našim aktivnostima i aktivnostima drugih resornih ministarstva nastavit ćemo da pružamo podršku našim privrednicima u informisanju, pripremi dokumentacije i aplikacija i jačati njihove kapacitete za privlačenje sredstava iz međunarodnih fondova za finansiranje njihovog daljeg razvoja i novih investicija“ riječi su ministra razvoja i poduzetništva Nermina Hodžića.

Prije održavanja same radionice premijer Gutić je za goste iz Republike Hrvatske i drugih kantona u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona upriličio prijem. Tokom ovog sastanka izraženo je očekivanje da se trenutni projekti i saradnja koja već postoji dodatno prošire.

„Ovakvi sastanci i radionice prilika su da se izvrši transfer znanja i iskustva, a time i izbjegnu iste zamke i greške koje su na svojim počecima iskusili naši partneri iz Hrvatske“ rekao je tokom sastanka ministar Hodžić.

Press Vlade TK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara